И ДСБ иска свикване на КСНС
И ДСБ иска свикване на КСНС / БГНЕС

ДСБ подкрепя искането за свикване на Консултативен съвет за национална сигурност /КСНС/ при президента. Това заяви на пресконференция председателят на партията Радан Кънев. Миналата седмица лидерът на ВМРО поиска свикване на КСНС по повод възможна голяма мигрантска вълна от Турция.

Според ДСБ България е изправена пред сериозни рискове - разконцетриран Европейски съюз, блокирана от изборите външна политика на САЩ, доминиращ агресивен натиск от Русия и Турция. Има опасност в България да се пренесе конфликтът между ердоганисти и гюленисти, между две ислямистки течения, заяви Кънев. По думите му българските служби категорично не трябва да позволят подобно пренасяне.

Каракачанов: Турция е оказала натиск на правителството за Бююк

От партията смятат, че е опасно българската политика да се изразява в едностранни жестове към режимите в Анкара и Москва. Случаят "Абдула Бююк" е ярък пример за порочна политика, наред с отстъплението от националните позиции по проекта "Белене", както и заявката за двустранно уреждане на мигрантския въпрос с Турция, посочват от ДСБ.

От партията смятат, че мигрантската вълна не трябва да бъде използвана за предизборно сплашване на българските граждани и не трябва тя да се разглежда като елемент на двустранните отношения между България и Турция, а като елемент на глобалните отношения между Турция и Западния свят.

Турция ни предлага двустранно сътрудничество за мигрантите

Големият проблем с бежанците за България са тежките корупционни схеми, които продуцират мигрантския поток през страната и в това отношение не се вземат никакви мерки, смята Атанас Атанасов.

Премиерът Борисов изигра ролята на "безкомпромисния Бойко", поиска оставките на ръководството на Гранична полиция и по този начин доочерта образа на "безпомощната Бъчварова", но схемите си остават, коментира Атанасов. По думите му няма политическа воля за борба с корупционните схеми, които се покровителстват на високо ниво в МВР.

Шефът на Гранична полиция и негов заместник подадоха оставки

На евентуален КСНС от ДСБ ще поставят темата за засилване на държавния контрол върху вероизповеданията в България, религиозното обучение и финансирането на религиозните институции.

Не трябва да се пренебрегва и прякото политическо влияние на Русия върху Българската православна църква, посочи Радан Кънев. Друг въпрос, който ще поставят от ДБС, е допустимо ли е да се провеждат президентски избори чрез откриване на секции в Турция в момент, в който там е суспендирана вътрешната демокрация.

Радан Кънев заяви, че ГЕРБ има много силни позиции в ЕНП и призова те да бъдат използвани не само за предизборни цели, а и за национални, каквато е необходима подкрепа от ЕК към България.

Източник: БТА