Турция ни предлага двустранно сътрудничество за мигрантите
Турция ни предлага двустранно сътрудничество за мигрантите / БГНЕС, архив

Турция предлага на България двустранен механизъм за сътрудничество по мигрантския проблем. Това е заявил премиерът Бинали Йълдъръм в телефонен разговор с българския си колега Бойко Борисов, допълва националното радио.

Разговорът е бил по инициатива на Йълдъръм, според пресслужбата на турския премиер. Посочва се, че българският премиер се е съгласил с предложението, като било подчертано, че подобна инициатива няма да означава отмяна на споразумението с Европейския съюз за мигрантите. От българската правителствена пресслужба потвърдиха, че е проведен разговор между двамата премиери по проблемите на миграцията.

Премиерът Борисов е притеснен за бъдещето на България (ВИДЕО)

По-рано тази седмица България екстрадира в Турция без решение на съда турския гражданин Абдуллах Бююк. Той е смятан от властите в Анкара за важна фигура в движението на противника на президента Ердоган - Фетулах Гюлен. В телефонния си разговор с Бойко Борисов турският премиер е уверил, че "експулсираните от България членове на организацията на Гюлен ФЕТО ще бъдат съдени от турската държава според принципите на правото и справедливостта".

Бъчварова проверява Гранична полиция и дирекция "Миграция" заради Бююк

Заради случая "Бююк" министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова разпореди проверки в Главна дирекция "Гранична полиция" и Дирекция "Миграция" на МВР, след като премиерът Борисов призна, че вътрешното министерство е действало "на ръба на закона". Омбудсманът Мая Манолова бе категорична, че незабавното изпълнение на заповедта за експулсиране на Абдуллах Бююк го лишава от правото му на съдебна защита и противоречи на българското и европейското право, на Конституцията и на Закона за чужденците.