Хулиганите няма да се наказват с труд в полза на обществото
Хулиганите няма да се наказват с труд в полза на обществото / снимка: Sofia Photo Agency, архив
16-годишни ще лежат в ареста до 15 денонощия за хулиганство
46889
16-годишни ще лежат в ареста до 15 денонощия за хулиганство
  • 16-годишни ще лежат в ареста до 15 денонощия за хулиганство

Задържане до 15 дни или глоба от 100 до 500 лв. заплашва вече младежите от 16 до 18 г. с прояви на дребно хулиганство. Това налагат промените в Указ № 904 от 1963 г. за борба с дребното хулиганство, които бяха приети окончателно от парламента. Младежите, обаче, няма да се наказват с полагане на общественополезен труд, уточни заместник-председателят на вътрешната комисия Красимир Ципов.

„Стигнахме до заключението, че при възможността, която дава Указът за борба с дребното хулиганство - наказаният да откаже да полага общественополезен труд, тази санкция можеше да бъде заменена с глоба, преценихме, че няма смисъл самото наказание общественополезен труд да съществува като такова. Колегите от Министерството на правосъдието са го включили по аналогия на Закона за футболното хулиганство. Преценихме, че в този конкретен случай е по-добре да не съществува такова наказание при положение, че съществуват други две тежки наказания, каквито са глобата и задържане 15 дни в поделенията. Глобата е до 500 лева", уточни Ципов.

Промените предвиждат още решение на районен съдия, с което се налага административно наказание, да може да се обжалва пред съответния окръжен съд.