Нормално е всяко ново правителство да подсигури екипа, с когото ще работи. Все пак трябва да работиш с хора, на които имаш доверие, а не срещу които си се борил”, заяви Христо Проданов от БСП в ефира на „Здравей, България” по NOVA.

Според него е съвсем нормално министрите да сглобят своя екип от заместници. Относно състава на служебното правителство, Проданов подчерта, че са професионалисти в своята област. Той обаче смята, че очакванията към тях не бива да са огромни, тъй като мандатът е твърде кратък, както и „защото нямат пари за реформи”.

Политикът от левицата е на мнение, че няма нищо по-логично от това в социалното министерство да има представители на БСП. Надя Клисурска и Иван Кръстев, които се свързват с БСП, са заместник-министри във ведомството.

Александър Маринов:В българските министерства масови чистки няма

Относно думите на Слави Трифонов, че „БСП е беззъба опозиция”, Проданов заяви, че това не е така.

Ние сме били достатъчно яростна опозиция през целия мандат на 44-ото Народно събрание, като се опитахме чисто политически да направим някакво обединение в 45-ото Народно събрание, за да „моделът ГЕРБ”  да бъде отстранен. Това че Трифонов не пое отговорност, за да направи такова обединение, като това на президента, то трябва той да отговаря на тези въпроси”, заяви социалистът.

Проданов разказа, че е сигнализирал шеф на Областна дирекция на полицията в Монтана за купуване на гласове в деня на изборите.

„Не беше предприето нищо, защото няма политическа подкрепа за това да има честни избори. В това село резултатите бяха – 2 гласа за БСП, 3 гласа за „Има такъв народ” и 400 гласа за ГЕРБ. Случаят е от ломския край”, сподели той. Според него случаят не е единичен и купуване на гласове е имало навсякъде.
NOVA