Хотелиери се противопоставиха на решението за подкрепа на малките предприятия, потърпевши от коронакризата.

„Недопустимо е служебният кабинет да отпуска държавна помощ приоритетно на бизнеси, които не са сред най-пострадалите от кризата в резултат на епидемията от COVID-19 и не са били затваряни въпреки мерките. И в същото време да няма достатъчно средства за онези ресторанти и хотели, които отговарят на условията за получаване на подкрепа“.

Това заявяват от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) във връзка с решението на Министерство на икономиката да отпусне допълнителен бюджет от 106,5 млн. лв. по схемата за "Подкрепа на малки предприятия с оборот над 500 000 лв. за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19", съобщиха от организацията.

„Недоумение буди фактът защо 60 на сто от средствата са предвидени за компании от преработвателния сектор, така че да се раздаде държавна помощ на всички кандидати от този сектор, а за най-засегнатият сектор са предвидени едва 20 на сто от помощта, при това според точкова система на оценяване“, посочват от БХРА в прессъобщението.

Други 20 на сто от сумата отиват в компании от сектора за търговия и ремонт на автомобили и мотоциклети, които дори не са спирали работа, въпреки пандемията, посочват от бранша.

Друга несправедливост според от организацията е, че според схемата, одобрена от икономическото министерство, всички компании получават по 50 000 лева, независимо дали компаниите са малки или големи, без значение от реализирания годишен оборот, платени данъци и осигуровки или реализиран спад.

От БХРА апелират да бъдат преразгледани мерките и да бъде осигурен допълнителен ресурс, с който да бъдат подкрепени всички малки предприятия от сектора с реализиран оборот над 500 000 лева.