Бившият шеф на "Напоителни системи" разкри, че през 2011 е бил изнудван от човек от МВР в полза на частна фирма
Политическият анализатор Георги Харизанов коментира обвиненията на Цветан Цветанов към него, че е участвал в заговор срещу бившия втори в ГЕРБ. Преди седмица Цветанов заяви, че излизането му от партията е било плод на сценарий, а обвинението дойде преди учредяването на партията „Републиканци за България”.

„С действията си Цветанов заличава своя принос в политиката. Твърденията му по мой адрес трябва да бъдат подкрепени с факти, нека покаже тези списъци на ДПС, по които са уволнявани министри, да видим каква е кадровата политика на ГЕРБ. Когато си втори човек в една партия, и впоследствие се окаже, че в нея е имало толкова нередни неща, това те поставя в неудобна ситуация”, заяви пред NOVA анализаторът.

Харизанов разкри и подробности от кухнята около скандала с "Напоителни системи" преди 9 години, които той ръководеше. Той разкри, че лично е подал сигнала в ГДБОП за изнудване от частна фирма, чийто посредник е бил човек от МВР. По това време именно бившият втори в ГЕРБ - Цветан Цветанов, беше вътрешен министър, припомни Харизанов.

„През 2011 г., когато станах част от борда на „Напоителни системи”, имаше над 75 преписки за кражби и посегателства. По това време Цветанов беше вътрешен министър. Малко след това през един мой колега започна силен натиск за заплащане на несъществуващи задължения на дружеството към частна фирма. Натискът дойде от компания, която претендираше с листа от тетрадка, че е докарала резервни части. Колегата ми се оплака от натиска, обявих на фирмата, че няма да им бъдат платени тези средства. Малко след това с мен се свърза уреждач, който бе част от системата на МВР. Той ми каза, че като се видим на четири очи, ще се разберем. Подадох сигнал до инспектората на Министерството на земеделието Александър Михайлов. Половин час след това заедно с него бяхме в ГДБОП. В дирекцията там подадох официален сигнал, че срещу мен се управлява корупционен натиск. По искане на прокурор дадох разрешение телефонът ми да бъде послушван. Така че, не знам за какви злоупотреби говори Цветанов”, разказа Георги Харизанов.

Той заяви категорично, че никога не имал намерение да става народен представител.

Харизанов коментира и изказванията на председателя на Народното събрание, според които Цветанов се е превърнал в поддръжник на президента:

„Когато човек заема високи политически постове, не трябва да се притеснява от това какво говори. Свободата на словото важи за всички. Всеки има право да избира начина си на изразяване. На нейно място не бих използвал подобни аргументи. Стилът на Караянчева е експресивен”, каза още Харизанов.
nova.bg