/ ThinkStock/Getty Images
По първоначална информация атаката идва от Русия, заяви Сийка Милева
Неуспешна хакерска атака на интернет страницата на прокуратурата е направена в събота, съобщиха от държавното обвинение. Говорителят на главния прокурор Сийка Милева също потвърди информацията.

"Първоначалната информация сочи, че и в случая се касае за хакерска атака с източник Руската Федерация.Малко преди 13 часа към сайта на прокуратурата са регистрирани опити за едновременно влизане, многокротно надвишаващ установения лимит", заяви Милева.

"Прокуратурата незабавно ще се самосезира и ще възложи извършването на проверка на ДАНС и ГДБОП. Очакваме службите за сигурност да си свършат работата и след приключване на проверките да докладват материалите в прокуратурата за преценка има ли достатъчно данни за образуване на досъдебно производство", гласи още позицията на Милева.

Малко преди 13.00 часа към сайта на държавното обвинение са регистрирани опити за едновременно влизане, многократно надвишаващ установения лимит.

След засичането на DDoS атаката, администраторите на сайта са включили допълнителни защити, които не са позволили блокирането на страницата.

Хакери са откраднали през 2022 г. рекордните 3,8 млрд. долара под формата на криптоактиви.

Информация за неуспешната хакерска атака се появи в Телеграм-канал на руски IT-специалисти и хакери.

Преди три месеца сайтът на българската прокуратура беше отново атакуван, като тогава отговорност за атаката пое руската хакерска група KillNet. Лидерът на групата обяви за персонален враг и главния прокурор Иван Гешев.

Сайтът на прокуратурата в момента е достъпен и функционира нормално.