Гугушева оттегли кандидатурата си за член на Конституционния съд
Гугушева оттегли кандидатурата си за член на Конституционния съд / снимка: БГНЕС
Гугушева оттегля кандидатурата си за член на Конституционния съд
59562
Гугушева оттегля кандидатурата си за член на Конституционния съд
  • Гугушева оттегля кандидатурата си за член на Конституционния съд

Кандидатът за член на Конституционния съд Галя Гугушева взе решение да оттегли кандидатурата си след официалното становище на парламентарната група на ГЕРБ, че няма да подкрепи нейната номинация. Това съобщиха от Съюза на демократичните сили.

Гугушева счита, че с оттеглянето си ще допринесе за по-бързото разрешаване на създалата се институционална криза в страната, както и потушаване на създалото се медийно напрежение. В съобщение до медиите сините пишат: „Основна тежест върху нейното решение имат нарушението на процедурните правила за издигане на кандидатури, представяне и публично оповестяване на документи, изслушване на кандидати и подготовка за избор на съдия в Конституционния съд, приети от Народното събрание на 22 ноември 2012 г., както и изразените безпочвени съмнения от страна на медиите въз основа на твърдения на лица със съмнителна репутация".

Гугушева е изпратила отворено писмо до институциите, с което иска да бъде проверена по всички направления. До този момент обаче нямало отговор „на нито една от сезираните институции".

Писмото, с което Галя Гугушева оттегля кандидатурата си за член на Конституционния съд, е депозирано тази сутрин в деловодството на парламента до председателя Цецка Цачева.

СДС ще поиска промени в механизма за издигане и подбор на кандидатурите за членове на Конституционния съд, каза в интервю за „Междуредие" председателят на СДС Емил Кабаиванов: „Обмисляме да предложим промени в механизма на номинации и обсъждане на кандидатурата, за да бъде още по-публичен и да не даде възможност на хора да потриват доволно ръце, използвайки определени лица като пионки да пускат сигнали, които после ще се докаже, че не са верни, но вече човекът е омаскарен и е излязъл от процедурата".

„При тези задкулисния в българската политика и опит някои да бъдат кукловоди през тези 23 години се стига дотам, че когато човек е безспорен професионалист и без зависимости, което е много важно, е предложен за такъв висок и отговорен пост, явно не е удобен на тези кукловоди. Затова ние ще предприемем действия в следващите седмици, за да продължим тази битка, която поведохме след 15 май, за българската политика да има честност и да се прави на открито пред всички български граждани. Според нас една от големите причини за неблагополучията на нашия български преход е това - държавна сигурност, кукловоди, скрити хора, които направляват определени политици", добави Кабаиванов.

Чуйте интерювюто на Йовка Йовчева с Емил Кабаиванов в Radio.DarikNews.bg