Граждани запалиха сметките си за парно в знак на протест
Граждани запалиха сметките си за парно в знак на протест / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Десетки граждани излязоха на протест пред Столична община срещу високите си сметки за парно и топла вода, предаде репортер на БГНЕС.

Хората са недоволни от изключително високите според тях суми, които плащат на "Топлофикация-София" и от невъзможността да се откажат да ползват топлофикационната услуга. Те настояват да имат правото да не са абонати на "Топлофикация-София", ако поискат и да могат да прекратяват взаимоотношенията си с дружеството с едномесечно предизвестие. Част от гражданите, които дойдоха днес на протеста запалиха символично сметките, които са получили от "Топлофикация-София". Сред хората имаше и такива, които имат задължения за хиляди левове към топлофикационното дружество, а срещу някои от тях вече са започнали дела за неплатени сметки.

"Никой не може да ме убеди, че трябва да плащам 100 лева за нещо, което не ползвам и за някакви тръби, които изобщо не топлят", заяви Татяна, която се отоплява на ток, но всеки месец получава сметки от 100 лева само за "сградна инсталация". Тя също дължи на "Топлофикация-София" няколко хиляди лева и вече срещу нея се води дело. "Защо съседите не ми плащат част от сметката за ток, при положение, че ги топлим с нашите климатици, при нас температурата е около 24-25 градуса?", попита тя. "Сградната ни инсталация е около 48%, но ако се провери по формулата, разписана в наредбата излиза над 50 % и при това положение трябва да се предприемат мерки спрямо инсталацията, защото тя не е ефективна, но такова нещо не се случва повече от 10 години", каза още тя. На протеста дойдоха и много пенсионери, някои от които имат натрупани сметки от близо 6000 лева, но признават, че не могат да ги платят, тъй като на месец получават от "Топлофикация-София" сметки за около 100 лева, а пенсията им е само 200 лева.

Гражданите искат и да се премахне понятието "прогнозно количество" и да плащат за реално изразходваното количество енергия от тях. Те настояват отчитането на топломерите да става всеки месец, а всеки абонат да има индивидуален уред за измерване на реално изразходваната топлоенергия в мегаватчас.

Част от гражданите дори са подготвили писмо до председателя на Комисията по вътрешния пазар и защитата на потребителите в Европейския парламент Малкълм Харбър, което ще бъде изпратено и до председателя на ЕП Мартин Шулц. Целта на писмото е да "разкрие нарушаването на потребителските права на гражданите, извършвани от "Топлофикация-София" и останалите топлофикационни дружества".

"Съдебните органи защитават интересите на топлофикационните дружества като приемат, че не съществуват нарушения на потребителските права дори и в случаите, когато се заплаща цена по прогнозни резултати, а не по реално потребена топлоенергия", се посочва още в писмото. Сред основните нарушения на топлофикационните дружества, описани в него се посочва невъзможността гражданите да се откажат от услугата, която му се предоставя, както и фактът, че уредите не отчитат реално консумираната топлинна енергия и това, че дружествата натоварват гражданите да плащат за измерването на потребената топлоенергия.

Според авторите на писмото държавата и общините не прилагат правата на потребителите на топлинна енергия, а многократните сигнали за това изпращани до ДКЕВР, кметовете и министерствата не се взимат под внимание. "Надписани сметки с 30%, 40% или 50%, без реално обяснение са достатъчен повод да излезем навън и да запознаем хората с нашите искания, защото това е един рекет който се упражнява от години спрямо българския народ. Искам да попитам Йорданка Фандъкова и Бойко Борисов, коя държава рекетира своите граждани", коментира Дончо Дудев, един от гражданите, подписали писмото до ЕП.

 

Граждани запалиха сметките си за парно в знак на протест
netinfo