Владислав Горанов
Владислав Горанов / БГНЕС
Целта е да се спре порочната практика за неколкодневна почивка в Гърция с помощта на джипито
Решението да не се плаща първият ден от болничния е на управляващата коалиция. С това обяснение финансовият министър Владислав Горанов тушира напрежението от по-рано днес между управляващите, които направиха разнопосочни коментари от кого е дошла идеята.

"Предложението е на управляващата коалиция, всичко друго е технология и опит за създаване на напрежение в коалицията, което не съществува, особено след вчерашния Коалиционен съвет", отсече финансовият министър.

ГЕРБ и Патриотите взаимно се сочат за автори на идеята за орязването на болничния

По-рано шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова посочи, че всички предложения са на "Обединени патриоти", а Юлиан Ангелов от ВМРО прехвърли топката - идеята за болничните била на финансовия министър.

"Нито Стоянова, нито Ангелов присъстваха на заседанието на Политическия съвет, който се проведе вчера в 9 ч. в Министерския съвет. И двамата грешно коментират пакета от предложения, които анонсирахме от страна на управляващата коалиция. Този пакет съдържа не само темата, която коментирате, а и темата за увеличаване на пенсиите и подобряването на достъпа на деца до детски градини и включването им в задължителния обхват", настоя Горанов.

"Въпросът е поставен грешно. Това е решение, зад което стоят достатъчно мотиви. За да бъде взето решение, били са съгласни всички. Там решенията се вземат с консенсус. И в това отношение еднакво стоят в това решение и ГЕРБ, и "Обединени патриоти", обясни и Искрен Веселинов от "Обединени патриоти".

Нинова за орязването на болничния: Наказват се изрядните работници

Владислав Горанов аргументира предложението за орязването на болничните, като посочи, че по този начин ще се намали склонността за злоупотреби.

"Много анализи показват, че ще се намали склонността за злоупотреби, подобна практика има в 2/3 от европейските държави, това не е изолиран за България проблем. Голямо впечатление прави екстремалното нарастване, само за няколко години, при равен брай заети, с близо удвояване на дните във временна неработоспособност  - от 8 млн. през 2013 г. до над 18 млн. през 2018 г. Този проблем трябва да бъде адресиран. Години наред си говорят синдикати, работодатели, специалисти, и се вижда, че този проблем остава нерешен, както и този с ТЕЛК-овете", посочи той.

Финансовият министър отговори и на критиките на опозицията, че ще се ощетят съвестните работници.

"Подобна практика има в 2/3 от държавите от ЕС. Ако се говори за баланс в системата, фондът за изплащане на общо заболяване и майчинство от години е на дефицит, тоест, в този смисъл осигурителната вноска не покрива рисковете, които той покрива",  обясни той.

Бизнесът: Ако се ограничат безобразията с болничните, ще имаме 1 млрд. БВП повече (ВИДЕО)

"Като свържем тази тема и с едно друго, небалансирано решение, свързано с почивните и празнични дни, което се взе през 2016 г., стимулите за нарушения и възможността за контрол са силно ограничени, особено в малките населени места, където има много тясна връзка с общопрактикуващите лекари", продължи Гарнов.

По думите му има хора, които предпочитат да ползват този механизъм за осигуряване на една неколкодневна почивка, например, на северното гръцко море.

Темата коментира и здравният министър Кирил Ананиев, който поиска първо да се запознае със конкретното съдържание на текстовете.
„Да видим анализите, на базата на които е направено това предложение и тогава мога да коментирам. При всички случаи се вижда, че има определено напрежение и няма единно становище по този въпрос“, обясни Ананиев.