Проблеми с тол системата. Зрител на NOVA сигнализира, че въпреки платена маршрутна карта за тежкотоварен автомобил, шофьорът след това е глобен. Случаят е от средата на октомври. При превоз от „Капитан Андреево” към България, шофьорът си е закупил маршрутна карта и има бележка за това. На връщане, на границата се оказва, че заплащането не е отразено в системата на БГТОЛ и така се налага да плати компенсаторна такса, за да напусне страната.

От Камарата на автомобилните превозвачи казват, че тези казуси не са единични и настояват в такива случаи шофьорът да може да заплати сумата за изминатото разстояние, а не да се пристъпва веднага към компенсаторна такса, която е в големи размери.

Илкер Бал превозва плодове и зеленчуци от Турция към България. На 15 октомври си заплаща маршрутна карта от „Капитан Андреево” до София. Същото прави и на връщане, на границата обаче го посрещат с глоба.

След скандалните кадри от „Дунав мост”: Министър Караджов възложи бърза проверка

„Когато се връщах показах на БГТОЛ, че съм закупил, не се съгласиха, казаха, че има някакъв проблем и в системата не излиза”, обясни Бал.

За случая разказва и неговият колега Румен Николов. По думите му закупената маршрутна карта не фигурира в системата на БГТОЛ. А глобата за това е 383 евро за шофьора”, каза той.

„На границата са му казали, че не може да премине, защото има нарушение по българските пътища и може да напусне, само когато таксата бъде заплатена”, уточни Николов.

Винетка за автомобил се превърна във винетка за ремарке (ВИДЕО)

Така започва кореспонденцията с БГТОЛ. „Писах имейл до БГТОЛ. От там обясниха, че искането ми е прието. Поискаха талона, квитанциите и глобите. След това ми върнаха имейл, че ще разгледат случая. Вече два месеца няма никакъв отговор”, коментира Николов.

От Камарата на автомобилните превозвачи разказват, че имат стотици такива. „Много от превозвачите, които разполагат с бордови условия за заплащане на тол сегментите, се оплакват. Когато искаме обяснение от посредника или националния доставчик на услугата, в повечето случаи - да не кажа в 100% от случаите, казват, че според техните данни машинката е била изключена”, посочи Димитър Димитров.

Румен не вярва, че парите ще бъдат върнати обратно. „БГТОЛ в момента е длъжник към чужд гражданин и не ми се вярва да има възвращаемост. Да се бориш с БГТОЛ е все едно да се бориш със стената”, смята той.

В позиция от Пътната агенция обясниха за NOVA, че при закупуване на маршрутната карта шофьорът е декларирал, че камионът е с националност „Русия”, а не „Турция” и по този начин с невярно декларирани данни се смята, че превозното средство няма маршрутна карта, а платената компенсаторна такса не подлежи на връщане.