Главният прокурор: Оставките на Стоев и Димов - единственото възможно поведение
Главният прокурор: Оставките на Стоев и Димов - единственото възможно поведение / Sofia Photo Agency
Главният прокурор: Оставките на Стоев и Димов - единственото възможно поведение
22556
Главният прокурор: Оставките на Стоев и Димов - единственото възможно поведение
  • Главният прокурор: Оставките на Стоев и Димов - единственото възможно поведение

Оставките на членовете на Висшия съдебен съвет Стойко Стоев и Иван Димов са единственото възможно поведение - това заяви главният прокурор Борис Велчев. Според него не е необходимо третият член на съвета - Пламен Стоилов, да подава оставка, тъй като единственият разговор с плевенския бизнесмен Красимир Георгиев е от 5 секунди и не е осъществен.

„Оставката е личен акт, аз мисля обаче, че от тяхна гледна точка това беше единственото възможно поведение", коментира главният прокурор.

На въпрос дали третият член на съвета по същите морално-етични съображения трябва да подаде оставка, Велчев каза: „Ако питате за личното ми мнение, не. Този контакт, който сме установили и който не е истински контакт в собствения смисъл на думата, а просто едно телефонно позвъняване за 4-5 секунди, може да има повече от едно обяснения и не бива непременно да търсим някакво виновно поведение на колегата Стоилов".

Той каза, че по производствата до момента за други магистрати също са установени контакти: „Когато наказателното производство приключи ще предоставя цялата информация на Комисията по професионална етика".

В отговор на въпрос дали до момента по материалите по делото има данни за суми пари, Велчев коментира: „Такива данни няма. Данни за корупция в собствения смисъл на думата на този етап не сме установили. Факт е обаче, че не е нужно нещо да бъде непременно лошо. Важното е и да не изглежда лошо. Това, което се случи, изглежда много зле и поражда недоверие. Затова Висшият съдебен съвет трябва да направи своите стъпки. Една част от тях днес беше направена, друга част предстои".