/ БГНЕС
Главният прокурор на Република България Иван Гешев възложи на Министерство на вътрешните работи МВР извършването на проверка във връзка с излъчено на 12 януари 2020 г. журналистическо разследване. В излъчения материал се обявяват данни за предприети действия от Министерство на земеделието, храните и горите и Изпълнителната агенция по горите относно схема за помощ при замени на поземлени имоти в горски територии.
 
Действията на институциите са съгласно решение на Европейската комисия (ЕК) от 05 септември 2014 г. относно схема за помощ SA26212(2011/C) и NoSA.26217(2011/С), приведена в действие от Република България при замени на поземлени имоти в горски територии, съгласно което на възстановяване подлежи „държавната помощ, отпусната на предприятия при сделки за замяна на горска земя държавна собственост срещу горска земя частна собственост в периода 01 януари – 27 януари 2009 г., неправомерно приведена в действие на Република България в нарушение на член 108, параграф 3 от ДФЕС, несъвместима с вътрешния пазар“.
 
Проверката следва да установи:  

∙  Бенефициентите,  получили държавна помощ при сделки за замяна в периода 01 януари 2007 г. – 27 януари 2009 г., и размера на получената помощ от всеки от тях;
∙  Спазени ли са изискванията на Закона за обществените поръчки (ЗОП), Закона за независимите оценители (ЗНО) и изискванията на чл.6, т.1, б. „г“ от решението на ЕК при избор на  оценители за извършване на оценки на поземлените имоти в горски територии, предмет на сделка за замяна, ще бъде проверено.
 
Възложена е и проверка на съответствието между установената от независимия оценител реална пазарна цена на поземления имот за замяна с административната цена на имотите по замяна, както и установяване на общата сума (главницата и лихви по възстановяване, изчислени в съответствие с чл. 4, т. 4 от Решението на ЕК), която следва да бъде възстановена от всеки бенефициент, получил несъвместима с вътрешния пазар държавна помощ.