Народно събрание
Народно събрание / БГНЕС
Управляващите са евтини на брашното и скъпи на триците, отговориха от опозицията
В остър спор заради строежа на „Дунав мост“ 2 влязоха ГЕРБ и БСП в парламента. В декларация от парламентарната трибуна управляващите обвиниха опозицията за решението на Международният арбитражен съд в Париж, който осъди България да плати допълнително още 24 483 934 лева на строителя на строителя на съоръжението FCC Construccion. Според ГЕРБ причината за това е заявената претенция за изплащане на допълнителни близо 10 млн. евро, тъй като според фирмата държавата се е забавила да осигури учредяването на концесия за добив на инертни материали, които да послужат за изграждането на насипи на прилежащата инфраструктура на „Дунав мост“ 2.

БСП иска премиера в НС поне веднъж в месеца, мнозинството отказа

Нито по българското законодателство, нито по договора държавата има подобен ангажимент. Въпреки това обаче, в свое писмо до управителя на компанията от 5 август 2014 година, вицепремиерът на правителството „Орешарски“ - Даниела Бобева, навярно не от свое име, признава претенцията към българската държава в размер на 10 млн. евро“, отбеляза депутатът Александър Ненков от трибуната.

Гърневски наказан, обидил БСП с „червени боклуци“

Според него тогавашното правителство „абсолютно необяснимо“ е признало дълга, а в решението си арбитражният съд се позовава именно на това писмо. „Вчера Министерският съвет гласува поредните пари, с които плащаме поредната сметка, завещана ни от БСП. Това е поредният класически пример за управлението на БСП през годините – винаги някой друг да плаща сметката“, смята Ненков.

„Защо след като е бил признат този дълг, не е платен от правителството на Орешарски, а е оставен за следващите правителства? Защо 7 години след последния кабинет на БСП, държавата все още плаща милиони левове, а те не спират да твърдят, че могат да управляват по-добре от нас? Оставям отговорите на вас“, каза още депутатът.

Лют скандал в парламента за пенсиите, прекратиха преждевременно заседанието

Отговорът на опозицията не закъсня. „За пореден път ставаме свидетели на това как сегашното управление, в лицето на ГЕРБ, е евтино на брашното и скъпо на триците. За пореден път виждаме как се леят крокодилски сълзи за 20 млн. лева по арбитражно дело, загубено от България и се забравят 600 млн. евро, загубени от страната ни, заради недълновидното решение на ГЕРБ да прекрати АЕЦ „Белене“, контраатакува Таско Ерменков от левицата.

Парламентът е институциятата с най-ниски нива на доверие

Изказването му предизвика бурни реакции сред депутатите на управляващите, което наложи председателят на парламента Цвета Караянчева да въведе ред.

„Възпитанието изисква да се чуваме, както ние съвсем спокойно изслушахме вашите лъжи“, продължи Ерменков. Той определи изтичащата вече календарна година като „поредната изгубена година за България заради управлението на ГЕРБ“.

„Единственото нещо, което може да правите е, да ровите в миналото и да търсите в него оправдание за сегашните си грешки и за това, че сте некадърни да управлявате държавата“, смята той.