Спас Гърневски
Спас Гърневски / БГНЕС
Депутат от левицата сам поиска санкция и за себе си
Депутатът от ГЕРБ Спас Гърневски ще бъде наказан с „порицание“, съобщи в началото на днешното пленарно заседание председателят на парламента Цвета Караянчева.

Решението за това е взето на провелия се тази сутрин Председателски съвет, а причината е вчерашната ескалация на напрежението по време на дебатите за бюджета на Държавното обществено осигуряване и размера на минималната пенсия. Заради острите реплики председателстващият заседанието Емил Христов се принуди да го прекъсне, след като в зала настана хаос, а депутатите от БСП и „Атака“ станаха от банките и обградиха трибуната. Чуха се скандирания „червени боклуци“.

Лют скандал в парламента за пенсиите, прекратиха преждевременно заседанието

„През вчерашния ден бяхме свидетели на провокации и обиди. В края на деня се случи нещо, което не бива да се случва - да бъде обградена трибуната, хора да призовават председателят да се отстрани от мястото си. Това ме провокира, аз също си позволих реплики, които не трябваше да правя“, оправда се днес Гърневски. 

Бюджетната комисия: От догодина - минимална заплата 610 лв., минимална пенсия - 250

Той изрази съжаление за случилото се при вчерашните дебати и подчерта: „Ако някой се е почувствал засегнат, съжалявам, че се е припознал и се извинявам“.

Опозицията обаче не остана доволна. „Едно извинявай не оправя нещата. Адски непристойно е да обижда по този начин“, смята Иван Ченчев от левицата. Той бе категоричен, че парламентарната му група настоява Гърневски да бъде наказан по-строго, а именно с отстраняването му от едно пленарно заседание.

Парите за здраве: 2,2 млрд. за болниците, 33 милиона за доболнична помощ

„Направихме всичко възможно днес на председателски съвет да възстановим диалога в пленарна зала“, опита се да тушира напрежението председателят на групата на ГЕРБ Даниела Дариткова.

Депутатът от БСП Георги Свиленски пък сам поиска от председателя на парламента също да бъде наказан, тъй като той беше сред онези народни представители, обградили парламентарната трибуна по време на вчерашния дебат.

Изплащат и добавка с декемврийските пенсии

Споровете принудиха Цвета Караянчева да обяви почивка, по време на която да бъде проведен нов Председателски съвет, на който отново да бъде обсъден въпросът. В крайна сметка обаче накзанието на Гърневски остана същото. 

Хубавото е, че се разбрахме за едно – оттук нататък от пленарната зала да отсъства езикът на омразата“, увери председателят Караянчева. Тя бе категорична, че лично поема ангажимента да наказва със цялата строгост на правилника всички народни представители, позволили си да използват обиди към политическите си опоненти в зала.

Депутатите в спор за демография: Колко деца се правят в панелките

От БСП пък излязоха с призив към ГЕРБ – Спас Гърневски да бъде изваден от Комисията по парламентарна етика.