ГЕРБ губи избиратели, БСП не променя влиянието си вече месеци
ГЕРБ губи избиратели, БСП не променя влиянието си вече месеци / снимка: Sofia Photo Agency, архив
ГЕРБ губи избиратели, БСП не променя влиянието си вече месеци
55151
ГЕРБ губи избиратели, БСП не променя влиянието си вече месеци
  • ГЕРБ губи избиратели, БСП не променя влиянието си вече месеци

ГЕРБ свива електоралното си влияние с 4,5% за месец, твърдят от Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ). Изследването на института е за обществено-политическите нагласи през юни, когато бяха протестите срещу спорните поправки в закона за горите. В момента за управляващите биха гласували 26,6% от пълнолетните българи.

Изследването е направено в периода 27 юни - 3 юли 2012 г. сред 1000 пълнолетни българи в 86 населени места в цялата страна.

Електоралното влияние на БСП е без промяна за последния месец и остава около 18%.

Партията на Меглена Кунева, която беше основана по време на провеждане на изследването, е трета политическа сила с резултат от 7,5%. Засега симпатии към личността на Меглена Кунева по-масово декларират левите избиратели, макар тя да се позиционира в дясно.

ДПС има електорално влияние от 6,4% в началото на юли, а „Атака” - от 2,5%.
Ако Синята коалиция бъде запазена, тя има шансове да попадне в следващия парламент. Поотделно СДС и ДСБ обаче имат близки и невисоки електорални дялове, от по 1,6% и 1,7%.

Работата на кабинета е одобрявана от 32,4% от анкетираните и от 71 на сто от избирателите на ГЕРБ. Най-силни критични настроения към правителството има сред хората на възраст над 50 години, сред нискообразованите, сред жителите на малките градове и селата, както и сред крайно бедните. Критични към кабинета са симпатизантите на всички партии, освен на ГЕРБ, обобщават резултатите социолози.

За последния месец намалява одобрението към ръководителите на основните държавни институции. С 6% по-нисък е рейтингът на премиера - 44,3 на сто, с по 3% намалява доверието към президента и към вицепрезидента. С 4 пункта расте неодобрението към работата на председателя на парламента.

От началото на протестите критичността към премиера нараства, но подкрепата за работата на Бойко Борисов остава висока сред хората на възраст между 40 и 49 години, сред заможните българи, сред жителите на големите градове и сред симпатизантите на ГЕРБ.

Класацията на министрите се оглавява от Лиляна Павлова, следвана от Цветан Цветанов и Мирослав Найденов. Четвърти е Николай Младенов, а пети - Вежди Рашидов. Най-ниско одобрение в началото на юли имат министрите Диана Ковачева и Ивайло Московски. Публичните изяви на министър Десислава Атанасова допринасят за разпознаваемостта й - одобрението за нея се покачва с 4% през този месец, но също с толкова расте и неодобрението. НЦИОМ регистрира трайно и високо неодобрение към работата на финансовия и социалния министри.