хора улица
хора улица / БГНЕС
В началото на есенния политически сезон корупцията се оказва в центъра на политическия дебат, а и на законотворчеството, показват данни от национален телефонен сондаж на "Галъп интернешънъл" сред 802 души, направен на 3 и 4 септември. Изследването е част от регулярната програма на "Галъп интернешънъл" за отчитане на обществените настроения.
 
БСП постави три условия за общ антикорупционен законопроект с ГЕРБ

Ключов се очертава да бъде дебатът за контрола над предвиждания нов антикорупционен орган. Повече от две трети от българските избиратели - 70 на сто приемат, че президентът трябва да има водеща роля в това отношение. 21 на сто подкрепят предложението контролът да бъде в ръцете на самите управляващи.

Борисов разкритикува остро антикорупционния закон

сондаж Галъп
netinfo

Би ли приел Радев да участва в назначаването на шефа на бъдещия антикорупционен орган

Политическият сезон започва и със засилени взаимни обвинения между управляващи и опозиция в корупция, констатират социолозите. Двата основни скандални случая, които се тиражират от медиите - т.нар. "Суджукгейт" и "Цанков камък", са достигнали до огромното мнозинство от избирателите - съответно до 70 на сто и 84 процента.

Борисов: Инвестицията за "Цанков камък" ще се върне след 3000 години

Депутат от ГЕРБ поискал от търговец 4 тона суджук

Над два милиона българи твърдят, че лично знаят и за други случаи на партиен рекет, на облагодетелстване на партии чрез ''доброволни'' дарения.

сондаж Галъп
netinfo

Прокурор Гешев: КТБ е най-голямата финансова измама в новата българска история

По отношение на случая с фалита на КТБ вече се е оформила доминираща интерпретация в масовото съзнание - за 70 на сто от пълнолетните българи банката е умишлено фалирана, за да се разграбят активите й, коментират от "Галъп". Според данните всеки шести /15 процента/ смята, че вината изцяло е на банкера Василев, а 6 на сто са съгласни и с едното, и с другото. Подобни обществени нагласи не вещаят бързо изчезване на случая от масовото съзнание, а и от политическата борба в страната, смятат социолозите.
 
Защитата на Цветан Василев: Обвиненията за КТБ са куп хартия

Българите масово възприемат политическия елит за корумпиран
. Двете най-големи политически партии - ГЕРБ и БСП - имат парадоксално идентичен образ в масовото съзнание в това отношение, отчитат те.
 
Цачева: До края на годината ще имаме Закон за противодействие на корупцията

Сондажът показва, че всеки втори счита ГЕРБ за корумпирана партия, точно толкова пълнолетни българи мислят същото и за БСП. По отношение и на двете партии еднакъв дял - по 37 процента са на обратното становище. Същевременно обаче на въпроса коя от тези две партии е по-корумпирана, разпределението на мненията е: ГЕРБ - 37 на сто , БСП - 26 процента, и двете - 17 на сто.