/ БГНЕС, архив
Скандалът „Апартаментгейт“ има и морален, и законов аспект, според 55% от запитаните в проучване на „Галъп интернешънъл“, направено от 3 до 5 април сред 801 души на територията на цялата страна. 17 на сто намират най-вече законов проблем, 14 процента намират само морален проблем, а 6 на сто не намират проблем.
 
Осемдесет и седем процента от анкетирани смятат, че оставката на Цветан Цветанов не решава проблема, 6 процента - че го решава.

Галъп 1

На целия този фон, според данните, онези, които смятат, че БСП може да спечели повече гласове от ГЕРБ на евроизборите, застигат и превишават тези, които не смятат така. 45 на сто смятат, че това е възможно, 40 процента - че не е възможно, а останалите се колебаят. Следващи вълни на сондаж ще покажат дали това е трайна тенденция, или е ефект на моментната снимка, коментират от "Галъп".
 
Повече от 1/3 от потенциалния електорат на ГЕРБ в сондажа е разколебан в намеренията си да гласува и сега за тази партия, явно влиянието на продължаващия скандал е сериозно, коментират анализаторите.
 
В сондажа е засегната и темата за вероизповеданията. Според данните, 77 на сто от запитаните не одобряват да се опрощават дългове на вероизповеданията. 13 процента са на обратното мнение и заявяват своето одобрение, а 10 на сто не могат да преценят. Това показва, че според българите решението тази идея да се преразгледа и прецизира е било в правилна посока, коментират социолозите.

Галъп 2

В годината на избор на нов главен прокурор става важен и въпросът кой от главните прокурори се е справил най-добре с работата си, според българите, отбелязват социолозите. Въпреки слабата запознатост и традиционен негативизъм, все пак се наблюдават и положителни оценки, като най-много такива събира настоящият главен прокурор - Сотир Цацаров, посочен от 21 на сто, посочват от "Галъп". Борис Велчев се е справил най-добре с работата си според 16 на сто от запитаните. Иван Татарчев посочват 7 на сто, а 5 на сто - Никола Филчев.

Галъп 3

45 на сто от запитаните виждат реален напредък в борбата с контрабандни цигари у нас и го отчитат като положителен факт. Според 19 на сто, обаче, няма реален напредък, висок е и процентът на хората, които се колебаят - 36 на сто.

Галъп

Според данните мнозинството от 69 процента от българите са на мнение, че адвокатите в страната трябва да са напълно независими от властта и да пазят интересите и тайните на клиента си. 19 на сто от запитаните са на обратното мнение и подкрепят идеята адвокатите да станат на практика агенти на ДАНС и да докладват за случаи, засягащи националната сигурност. Останалите 12 на сто се колебаят.

Галъп