Външните министерства както на Китай, така и на Русия изразиха недоволство от заключителното комюнике на Г-7
Вторият ден от форума на Г-7 в японския град Фукушима премина с акцент върху проблемите, свързани с Китай, изкуствения интелект и войната в Украйна. В заключителното комюнике лидерите на Групата на седемте заявиха основните политически послания, по които постигнаха консенсус.

В разширения формат на срещите се включиха лидерите на редица страни, сред които Австралия, Южна Корея, Бразилия, Индонезия, Индия, Виетнам. Коморските острови и островите Кук също бяха на преговорната маса, представлявайки Африканския съюз и Форума на тихоокеанските острови, съответно като техни настоящи председатели.

Лидерите на страните от Г-7 призоваха Китай да окаже натиск върху Русия

По-късно украинският президент Володимир Зеленски също пристигна на форума, въпреки че се очакваше да се включи чрез видео връзка. От страна на Европейския съюз на срещите присъстваха председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Пекин - конструктивни отношения и намаляване на зависимостите Лидерите на Г-7 заявиха, че желаят "конструктивни и стабилни отношения" с Пекин, но предупредиха Китай да не продължава с "милитаризацията" си в Азиатско-тихоокеанския регион.

В заключителното комюнике, публикувано на срещата на върха в Хирошима, страните изложиха редица опасения относно икономическите и военните дейности на Китай.

Те също така заявиха стремежа си да запазят вратата за сътрудничество отворена и да избегнат по-нататъшно нагнетяване на напрежението между втората по големина икономика в света и групата на основните западни сили и Япония.

"Готови сме да изградим конструктивни и стабилни отношения с Китай, като настояваме за откровено взаимодействие и пряко изразяване на нашите опасения", заяви групата на седемте.

"Политическите ни подходи нямат за цел да навредят на Китай, нито пък се стремим да попречим на икономическия напредък и развитие", продължава изявлението, като се добавя, че страните от Г-7 не се "откъсват от производството и не се затварят в себе си".

БТА

Все пак от формулировката стана ясно, че блокът е загрижен относно готовността на Пекин да прилага търговски мерки в дипломатически спорове и че групата Г-7 е решена да освободи чувствителните вериги за доставки от китайското влияние.

"Икономическата устойчивост изисква намаляване на риска и диверсификация", се казва в комюникето, в което се поема ангажимент за "намаляване на прекомерните зависимости в нашите критични вериги за доставки".

Лидерите на Г-7 се заканиха, че опитите за използване на търговията и веригите за доставки като оръжие "ще се провалят и ще бъдат изправени пред последствия".
Групата предупреди за "обезпокоително нарастване на случаите на икономическа принуда", които "подкопават външната и вътрешната политика и позиции на членовете на Г7", като и на техните партньори.

"Опитите да се използват оръжия на икономическите зависимости, като се принуждават членовете на Г-7 и нашите партньори, включително малките икономики, да се подчиняват и да се съобразяват, ще се провалят и ще бъдат изправени пред последствия", се казва още в документа и се уточнява, че технологиите с приложение в националната сигурност трябва да бъдат "подходящо контролирани", което вероятно е препратка към недопускането на определени стоки в ръцете на Пекин.

Групата на седемте отправи предупреждение и срещу "милитаризацията" на Китай в Южнокитайско море и повтори, че "мирът и стабилността" в Тайванския проток са "задължителни" за глобалната сигурност.

Освен това Пекин бе призован да използва влиянието си върху Русия, "с цел тя да спре военната си агресия и незабавно, напълно и безусловно да изтегли войските си от Украйна".
Регулация на изкуствения интелект

Лидерите на Г-7 заявиха, че светът трябва спешно да оцени въздействието на генеративния изкуствен интелект и да предприеми конкретни мерки срещу него.

Групата на седемте обяви в заключителното комюнике от днешната среща в Хирошима, че тази година ще започнат дискусии за "отговорното" използване на технологията. За целта ще бъде създадена работна група, която ще се занимава с въпроси от авторското право до дезинформацията.

Инструментите за създаване на изображения и музика с помощта на изкуствен интелект, предизвикаха възторг, тревога и съдебни битки, тъй като създателите на съдържание обвиняват платформите, че използват материали без разрешение.

Правителствата по целия свят са подложени на натиск да предприемат бързи действия за намаляване на рисковете, като главният изпълнителен директор на OpenAI заяви тази седмица пред американските законодатели, че регулирането на ИИ е от съществено значение.

"Признаваме необходимостта от незабавна оценка на възможностите и предизвикателствата на генеративния ИИ, който е все по-разпространен в различни държави и сектори", се казва в изявлението на Г-7.

"Възлагаме на съответните министри да установят процедура за изкуствения интелект в Хирошима чрез работна група на Г-7 за обсъждане на генеративния изкуствен интелект до края на тази година", се казва в документа и се допълва, че "тези дискусии биха могли да включват теми като управление, защита на правата на интелектуална собственост, включително авторските права, насърчаване на прозрачността, отговор на чужди информационни манипулации, включително дезинформация, както и отговорно използване на тези технологии."

Новата работна група ще бъде организирана в сътрудничество с групата на развитите държави от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и Глобалното партньорство за изкуствен интелект (ГПИИ), се посочва в изявлението.

Този месец законодателите от Европейския парламент също направиха първа стъпка към общоевропейска регулация на ChatGPT и други системи с изкуствен интелект. Текстът ще бъде представен на европейския парламент следващия месец преди преговорите с държавите-членки на ЕС за оформянето на окончателен закон.

"Докато бързите технологични промени укрепват обществата и икономиките, международното управление на новите цифрови технологии невинаги е в крак с тях", заявиха от Г-7.

По отношение на изкуствения интелект и други нововъзникващи технологии, включително метавселените (виртуални 3D пространства - бел. ред.), "управлението на цифровата икономика следва да продължи да се актуализира в съответствие с нашите общи демократични ценности", смятат водещите икономики.

„Наред с другото, тези ценности включват справедливост, зачитане на личната неприкосновеност и защита от онлайн тормоз, омраза и злоупотреба.“, се посочва в общото изявление на Групата.

„Всичко по силите ни“ за Украйна. Украинският президент Володимир Зеленски се срещна с лидерите на Индия, Франция, Великобритания и Италия, които потвърдиха подкрепата си за разрешаване на конфликта по време на срещата на върха на Г-7.

След като пристигна в Хирошима, Зеленски се зае с провеждането на дипломатически срещи с лидерите на седемте големи развити демокрации, които съставляват Г-7, както и с поканените развиващи се страни, включително Индия.

По-рано Украйна получи одобрението на САЩ, в лицето на президента Джо Байдън, за получаване на модерни западни изтребители F-16 и съответното обучение на пилоти.
Зеленски проведе разговори с министър-председателят на Индия, Нарендра Моди, за първи път от началото на руската инвазия, която Ню Делхи все още категорично се въздържа да критикува.

Лавров: Решенията на Г-7 са насочени към сдържане на Русия и Китай

Моди заяви в разговор с украинския президент, че „страната му ще направи всичко, което е по силите ѝ, за да разреши кризата в Украйна“.

"Много добре разбирам вашата болка и болката на украинските граждани. Мога да ви уверя, че за разрешаването на този проблем Индия и аз лично ще направим всичко, което е по силите ни", каза индийският министър-председател, който изрази благодарността си към Киев за помощта, оказана на индийските студенти след руската инвазия.

По време на дискусиите с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел украинският лидер повдигна въпроса за ограниченията за износ на украински селскостопански продукти и за "недопустимостта" на удължаването на мерките след 5 юни.

ЕС одобри ограничения до 5 юни върху вноса на няколко украински продукта, за да помогне за облекчаване на свръхпредлагането в съседните държави. От своя страна френският президент Еманюел Макрон бе категоричен, че присъствието на украинския му колега на срещата на върха на Г-7 "може да промени правилата на играта.“.

„Срещите на Зеленски със съюзниците от Г-7, както и с поканените развиващи се страни като Бразилия и Индия, са уникална възможност да представите положението си, да предадете посланието си и да споделите мнението си", каза Макрон.

"Вярвам, че това може да промени правилата на играта.", допълни той. По-рано украинският лидер проведе разговори с италианския министър-председател Джорджа Мелони и британския премиер Риши Сунак, с които се срещна и по-рано този месец по време на обиколката си из Европа, за да набере подкрепа за планираната пролетна офанзива на Киев.

В акаунта си в Телеграм Зеленски заяви, че е благодарил на Сунак "за лидерството на Великобритания при създаването на международната коалиция за изтребители".
Предупреждение или унижение?

Външните министерства както на Китай, така и на Русия изразиха недоволство от заключителното комюнике на Г-7 от срещата на върха в Хирошима. Лидерите на Групата на седемте заявиха, че желаят "конструктивни и стабилни отношения" с Пекин, но предупредиха Китай да не продължава с "милитаризацията" си в Азиатско-тихоокеанския регион.

В същото време те призова азиатската страна да използва влиянието си върху Русия, "с цел тя да спре военната си агресия и незабавно, напълно и безусловно да изтегли войските си от Украйна“.

В отговор китайските власти изразиха "сериозно недоволство" заради критиката по въпроси, свързани с Южнокитайско море, правата на човека и предполагаемата политическа намеса в западните демокрации.

"Г-7 упорито манипулира въпросите, свързани с Китай, очерняйки и атакувайки страната", заяви говорител на китайското външно министерство, изразявайки "твърдото несъгласие" на Пекин и допълни: "Китай изразява категоричното си недоволство и несъгласие и подаде официален протест до Япония, страната домакин на срещата на върха, както и до други релевантни страни".

Руският първи дипломат Сергей Лавров каза, че изявленията на лидерите на Г-7 на срещата им на върха този уикенд и усилията им за подпомагане на прекратяването на конфликта в Украйна, показват решимост да "сдържат" както Русия, така и Китай.

"Погледнете решенията, обсъдени и взети на срещата на върха на Г-7 в Хирошима, които целят сдържане както на Русия, така и на Китай", заяви Сергей Лавров в телевизионно предаване.

Лавров изтъкна тезата, че западният път е "напълно изживял себе си" във формата, в която се развивал доскоро в рамките на руската външна политика, тъй като Русия е поела по пътя на "най-драматичната конфронтация с агресивния блок, включващ Съединените щати, Европейския съюз и Северноатлантическия алианс".

"Целта беше обявена гръмко и откровено, а именно да се разгроми Русия на бойното поле, да бъде елиминирана впоследствие като геополитически съперник и, така да се каже, заедно с всяка друга държава, която претендира за независимо място в света, да бъдат смазани като противници", каза в заключение руският първи дипломат. 
БГНЕС