Да изтощят руската военна машина - това се заканиха лидерите от Г-7 на срещата в Япония, предава NOVA. Инвазията на Русия в Украйна отново доминира форума, който събира най-развитите икономики. Другaта основна тема е борбата с промените в климата. Обсъждат се също конкретни мерки за подобряване на общото състояние на световната икономика, инфлацията и сигурността на доставките на храни.

На фона на заплахите от Русия за употреба на ядрено оръжие, Япония събра лидерите на Г7 в Хирошима. Там Съединените щати за първи път в историята използваха ядрено оръжие. Като напомняне за унищожителните последици, лидерите посетиха Мемориала на мира - единствената сграда в града, оцеляла на мястото над което е взривена бомбата.

Двустранните срещи започнаха още в четвъртък, но официалното начало на форума беше тази сутрин.

"Светът е изправен пред множество кризи. Като климатичните промени, пандемията и руската инвазия в Украйна. В тези условия страните в Г7, които споделят общи основни ценности, трябва да търсят ефективен отговор на предизвикателствата. Трябва да дадат пример на света”, заяви Фумио Кишида, премиер на Япония.

Обсъждат се конкретни мерки като забраната да се търгува с диаманти от Русия, която въвеждат Европейският съюз и Великобритания. Но също по-общи проблеми с ефективното налагане на санкциите. Анализ на износа на Германия, например, показва че значително се е увеличила търговията с държави съседни на Руската федерация. Това означава, че стоките пак достигат Русия, но чрез съседите като посредници. Изненадващо беше съобщено, че Володимир Зеленски ще дойде лично на форума в Япония. Това ще стане в неделя, след като днес Зеленски също без предварително обявяване се появи на срещата на Арабската лига в Джеда.

“На срещата се взимат много важни решения. Присъствието на нашия президент е ключово, за да защити нашите интереси”, подчерта Олексий Данилов, секретар по националната сигурност на Украйна.

Във връзка с климатичните промени се търсят конкретни мерки, които да премахнат субсидиите за изкопаемите горива. Те изкривяват пазара на енергия и пречат на по-бързото и ефективно въвеждане на системи за използване на възобновяемите източници.
NOVA