Лидерите на страните от Г-7 призоваха днес Китай да окаже натиск върху Русия за прекратяване на агресията срещу Украйна, като същевременно изтъкнаха, че искат "конструктивни и стабилни" отношения с Пекин.

"Готови сме да градим конструктивни и стабилни отношения с Китай", се казва в съвместна декларация на лидерите от Г-7, разпространена днес.

В текста се обръща внимание на това колко е важно да има откровен диалог с китайските власти. В същото време лидерите от Г-7 се обявяват категорично против каквато и да била китайска "милитаризация" на Азиатско-тихоокеанския регион.

САЩ ще предостави F-16 и обучение на пилоти за Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски пристигна днес в японския град Хирошима за срещата на лидерите от Г-7, съобщи дипломатически източник, цитиран от Франс прес.

Самолетът на Френската република, с който Зеленски пристигна вчера в Саудитска Арабия за срещата на лидерите от Арабската лига, кацна на летището на Хирошима, констатираха журналисти от Франс прес.

Украинският президент се срещна днес с британския премиер Риши Сунак в кулоарите на срещата на Г-7 в японския град Хирошима, предаде Ройтерс.

Двамата лидери се прегърнаха и седнаха един до друг, за да разговарят, преди да бъде дадено разрешение на журналистите да дойдат при тях.

По-рано Зеленски се е срещнал с италианския премиер Джорджа Мелони, отбелязва Ройтерс.
Божидар Захариев, БТА