Всички заедно, българите, македонците, както и френското председателство на Европейския съюз работихме заедно, за да може Европа да бъде по-силна, за да може историческите проблеми между България и РС Македония да срещнат повече разбиране. Това заяви пред БГНЕС посланикът на Франция у нас Н.Пр. Флоранс Робин.

„Ние бяхме отворени, ние слушахме и едните и другите и мисля, че успяхме и постигнахме един компромис, който да гарантира бъдещето и приятелството между народите“, подчерта посланик Робин.

Според нея в момента Европа трябва да бъде единна пред огромните предизвикателства породени от множеството кризи, пред които сме изправени.

ВМРО-ДПМНЕ: Не може Македония само да поема задължения, а България да поставя условия

„В момента повече от всякога европейският континент има нужда да бъде заедно, ние всички трябва да се обединим, за да преодолеем всички трудности и предизвикателства, които се изправят пред нас, така че повече от всичко е важно, макар и да сме различни, да бъдем обединени и да вървим заедно напред”, призова посланик Флоранс Робин.

На 24 юни Народното събрание гласува проекторешение, което има за цел да урегулира спора между София и Скопие и да отвори пътя за европейска интеграция на РС Македония. Проекторешението стъпва върху предложението на френското председателство и го надгражда, така че да бъдат защитени максимално българските интереси. В него се потвърждават условията, при които София може да подкрепи процеса на евроинтеграция на РСМ. На 29-ти юни българското правителство одобри това решение на българския парламент.

Френското предложение се състои от три независими елемента, които само в комплект могат да отговорят на въпроса дали РСМ е готова да започне преговори за членство в ЕС.

Северна Македония: Скоро ще започне работа на терен по жп линията за България

Първият документ, проектозаключенията на Съвета, ни казва че темата "двустранни отношения Скопие-София " ще бъде част от преговорния процес. Този документ, както и вторият документ, преговорната рамка, реферират към трети, ключов документ - двустранен протокол, в който няма нищо френско и е изцяло продукт на договореност между Външните министерства на двете страни. Това е всъщност пътната карта с конкретни ангажименти и етапи, които Скопие трябва да изпълни в замяна на това ние да вдигнем ветото.
БГНЕС