Фармацевти обжалват в съда наредбата за цените на лекарствата
Фармацевти обжалват в съда наредбата за цените на лекарствата / Български фармацевтичен съюз

Българският фармацевтичен съюз ще обжалва пред съда приетата миналата седмица наредба за условията, правилата и реда за регулиране и регистриране на цената на лекарствените продукти. Това съобщи председателят на съсловната организация Мирослав Ненчев. Наредбата предвижда да се намалят надценките на лекарствените продукти.

По думите на Мирослав Ненчев министърът на здравеопазването Радослав Гайдарски е заблудил Министерския съвет, като е казал, че наредбата е съгласувана със съсловната организация.

„Наредбата беше изготвена и приета в условията на пълна непрозрачност. Ние в петък депозирахме в Министерство на здравеопазването поредното писмо, в което искаме да ни се представи варианта на наредбата, който е одобрил Министерски съвет”, каза още Ненчев.

Oт Българския фармацевтичен съюз настояха за оставката на министъра на здравеопазването Радослав Гайдарски. Според тях единственият вариант да паднат цените на лекарствата е да се намали ставката на ДДС върху лекарствените продукти от 5 до 10 %.