Второ заседание на плевенския съд по делото на Емил Димитров-син срещу Кристофър Фараона за чалга версията на "Моя страна, моя България".

Синът на покойният Емил Димитров съди Фараона за преработка на песента без разрешение. Миналият август Кристофър Галовски от Кнежа разпространи свой чалга вариант на песента на големия български изпълнител и музикант.

Поругаха химна на България: Появи се чалга версия на „Мила Родино“
 

дело Емил Димитров
Булфото


Мой дълг е да защитя името на баща ми и любовта на милиони хора към България, заяви Емил Димитров – син в началото на делото срещу автора на чалга версията на песента "Моя страна, моя България". 

Като "ужасно преживяване" определи Димитров – син първия път, когато чул разпространената версия на песента. "Не заради самия стил музика. Той има своята красота. Ние сме балкански народ и тези ритми са ни в кръвта. Когато обаче искаш да направиш нещо, трябва да е красиво и да е твое", допълни Димитров – син.

Емил Димитров-син заведе дело срещу автора на чалга версия на „Моя страна, моя България“
 

дело Емил Димитров
Булфото



Каквото и да реши съдът ще бъде справедливо. Ако се каже, че трябва да се плати нещо, във времето ще се опитам да го платя разсрочено, каза Кристофър Галовски. Той подчерта, че първоначалната му идея за създаване на неговата версия на песента е била "добронамерена", свързана с живота на българските емигранти, който не е лек.

"В песента не съм псувал и обидил никой, казал съм съвсем нормални неща – че са ни ниски заплатите и в България оцеляването е трудно", подчерта Галовски, цитиран от БТА.

"Аз съм патриотично настроен, обичам си държавата и на друго място не мога да живея, песента я направих с цел да променя нещо, макар и малко", каза още изпълнителят. Той допълни, че още при първия си разговор с Димитров – син му се е извинил.

дело Емил Димитров
Булфото


Исковете по делото са четири. Първият е за неправомерно използване чрез неразрешено създаване на версия на песента "Моя страна, моя България". Вторият иск е да се преустанови това нарушение като съдът да забрани използването по всякакъв начин и изпълнението на песента "Моя страна, моя България" и на неправомерната версия "Моя страна, моя Германия". Третата претенция е за сметка на нарушителя да се разпространи диспозитива на съдебното решение в медиите. Четвъртата ни претенция е паричната - обезщетение от 5 хиляди лева за неимуществени вреди, нанесени на носителя на авторското право на Емил Димитров – баща, а именно неговия син Емил Димитров.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня