/ ThinkStock/Getty Images
Кола гори на „Тракия“ (ВИДЕО)
102068
Кола гори на „Тракия“ (ВИДЕО)
  • Кола гори на „Тракия“ (ВИДЕО)
В един от най-посещаваните зоопаркове в Северна България - Павликенския зоокът - ежедневно преглеждат виетнамските и дивите прасета заради разпространението на африканската чума по свинете. Това разказа пред Дарик неговият директор Сезаин Мехмедов. На територията на зоокъта  живеят 7 възрастни виетнамски прасета и няколко малки, както и 3 големи и 2 малки от дивите прасета.

Удължава се бедственото положение в област Русе, нова ферма е засегната от Африканска чума

В Плевенския зоопарк, който се намира в една от областите с обявено бедствено положение заради чумата, от 2 години нямат прасета. Същата е ситуацията в зоопарка в Габрово.

До момента не са установени симптоми на африканска чума при прасетата в зоокъта в Павликени, обясни директорът Сезаин Мехмедов. По думите му ветеринарният лекар преглежда ежедневно обитателите от тези видове - виетнамски и диви прасета.

Откриха денонощен горещ телефон за Африканската чума в Русенско

Въпреки че болестта може да се пренесе от посетителите на зоопарка чрез хранителни отпадъци, достъпът до него и клетките на прасетата не е ограничен. В друг посещаван зоопарк - Плевенския - не се притесняват от чумата, тъй като от две години нямат прасета. Това разказа Красимир Миков, директор на общинското предприятие, което стопанисва парка.

Повече по темата чуйте в прикачения звуков файл.