Вера Йоурова
Вера Йоурова / БГНЕС
Предстои ми да убеждавам и хората в Чехия, че Истанбулската конвенция трябва да бъде ратифицирана, заяви еврокомисарят по правосъдие Вера Йоурова в отговор на въпрос, защо родната ѝ страна все още не е ратифицирала документа. Тя добави, че понякога е по-трудно да обсъждаш такива въпроси у дома, отколкото в друга държава-членка. Конвенцията е ефективен инструмент за предотвратяване на насилие и за борба срещу проблеми като насилствените  бракове, гениталното осакатяване на жени и насилствените аборти, изтъкна Йоурова.

Няма да има джендър обучение в българските училища
 
Проблеми, свързани с насилието, има във всички държави-членки, включително в България, заяви комисарят за правосъдието, потребителите и равенството между половете, която е в София за неформалния съвет „Правосъдие и вътрешни работи“.
 
По думите ѝ, и в други европейски страни се чуват гласове, че конвенцията е срещу традиционното семейство. Вера Йоурова изрази готовност да разговаря с българските политически представители в случай, че са отворени за диалог.

ГЕРБ отлага ратификацията на Истанбулската конвенция (ОБЗОР)
 
„Посланието ми към тези, които се колебаят или са против, е, че трябва да разберат по-добре защо по Истанбулската конвенция са се съгласили 47 члена на Съвета на Европа. Защото е насочена към предотвратяване на насилие, включително домашно насилие, което не е само срещу жени, но и срещу деца. Тази конвенция е ефикасен инструмент и правен документ, който има потенциала да се бори срещу неща като насилствените бракове, генитално осакатяване на жени, насилствени аборти, насилствена стерилизация“, каза тя.

Митрополит Гавриил: Коренът на думата „джендър“ означава ад
 
В отговор на въпрос, защо родната ѝ страна Чехия не е ратифицирала Истанбулската конвенция, Йоурова уточни:
 
„Ще правя същото, което правя в България. Надявам се, че и Чешката република, жертвите на насилие ще се радват на привилегията да имат солидно законодателство, което да ги защитава. Това ми престои. Понякога е по-трудно да обсъждаш тези неща вкъщи, отколкото в други държави-членки“.