Евродепутати отправят критики по проекта за споразумение между ЕС и Турция
Евродепутати отправят критики по проекта за споразумение между ЕС и Турция / netinfo
Ангел Джамбазки
85081
Ангел Джамбазки
Илияна Йотова
Ангел Джамбазки
Илияна Йотова
  • Ангел Джамбазки
  • Илияна Йотова
  • Ангел Джамбазки
  • Илияна Йотова

Правят се отстъпки на Турция, защото тя извива ръцете на Европейската общност. Това мнение изрази евродепутатът Ангел Джамбазки в „Седмицата" на Дарик по повод готвеното споразумение между ЕС и Турция. Заявката на Турция в замяна на споразумение да се намали броят на пристигащите на гръцките острови означава, че страната използва мигрантите, за да постигне външнополитическите си цели, обясни евродепутатът.

"На Турция й се правят отстъпки и улеснени процедури, дори въпросът с визите също стои по този начин заради това, че тя извива ръцете на Европейската общност. И забележете какво казва Турция - ако ние се споразумеем, рязко ще намалее броят на хората, които пристигат на гръцките острови", каза Джамбазки и пита какво означава това, защо понастоящем броят на мигрантите на островите е толкова голям и защо Турция сега не го спира.

Митов: Няма причина да бъдем държани още дълго извън Шенген

По думите му Турция използва тези хора, за да изпълнява своите външнополитически цели. Според Джамбазки финансирането на "диктатор като Ердоган" е "поредната политическа грешка".

Групата на социалистите и демократите категорично не подкрепя варианта на проект на споразумението между Турция и ЕС. Това заяви българският евродепутат в групата Илияна Йотова в „Седмицата" на Дарик.

По думите й размяната на мигранти няма да работи и цялата локация и дислокация на мигранти от Гърция до Турция и обратното ще става за сметка на Европейския съюз.

Евродепутати отправят критики по проекта за споразумение между ЕС и Турция
netinfo

"Категорично не подкрепя варианта на проекта, защото самото споразумение се очаква да бъде прието на Съвета следващата седмица", напомни Йотова. Евродепутатът посочи, че размяната на мигранти няма да работи по няколко причини. "Имаше важен текст, който като че ли убягна от общественото внимание, че цялата тази локация и дислокация на мигранти от Турция до Гърция и от Гърция в Турция ще става за сметка на ЕС. Това са огромни финансови ресурси", каза Йотова. По думите й в момента има огромни дупки в бюджета на ЕС и не може да се справи с това натоварване.

България постави исканията си за готвеното споразумение на ЕС с Турция

Йотова посочи, че засега има споразумение ЕС да подпомогне Турция с 3 млрд. евро за мигрантите, а южната ни съседка иска още толкова, но това все още не е договорено.
"Ако наистина Турция изпълнява своите ангажименти и наистина до голяма степен ограничи потока на бежанци към Европа, а това означава, че още на турска територия трябва да е ясно кои са икономическите мигранти и кои са онези, които по силата на Женевската конвенция могат да получат статут на бежанец, тогава тези пари имат смисъл. Но тук е големият въпрос кой и как наблюдава и контролира тези пари - дали те действително отиват до бежанците", коментира още евродепутатът.