Назидаване, страх и комуникационно пресищане са част от причините за ниското ниво на ваксинация срещу COVID-19. Тези становища бяха заявени на среща на ръководството на Министерството на здравеопазването и членовете на Обществения съвет по ваксинация. Според социолога Първан Симеонов комуникационното пресищане, дори с правилната гледна точка, води до "смяна на канала".

По думите му българинът трябва да бъде поощряван и насърчаван, а не назидаван. Симеонов припомни, че немалка част от хората не се ваксинират, защото лекарите препоръчваха да се изчака с ваксинацията след преболедуване. "На маргинализираните групи, на групите сред младите хора е добре да се въздейства", допълни той.

Здравното министерство обяви най-честите странични реакции от ваксините срещу COVID-19

Страхът е доминиращата причина за неваксинацията, посочи социологът Андрей Райчев.

"Този страх не е случаен, той беше нагнетяван година и половина. Страховита истерия, която властта и медиите хвърлиха върху народа, а вече народът е преминал в режим на оцеляване. Категорично трябва да се излезе от страха. Новата нормалност е настъпила и се казва ненормалност", каза още Райчев.

Ваксините срещу COVID-19: Безопасни ли са и какви са страничните ефекти

Проф. Ивайло Търнев, началник на Клиниката по нервни болести в Александровска болница, каза, че недоверието към медиците все още не е преодоляно. По думите му има медици, които пред пациентите си или пред здравните медиатори говорят против ваксините. Информационната кампания трябва да бъде ежедневна, а не да затихва, но трябва да се борим с фалшивите новини, допълни той.

Духовните лидери на мюсюлманската и на арменската общност в България, певци и спортисти, експерти по комуникация, психолози призоваха хората да се ваксинират.

Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров каза, че подобни срещи са полезни за хората и изрази оптимизма си, че може да се излезе от ситуацията. Здравната система ще се справи, макар и с много трудности, усилия и саможертва. Кацаров изрази надежда, че ще можем да се справим и с недоверието.
БТА