Ваксините срещу COVID-19 не съдържат канцерогенни съставки. На иРНК ваксините се разчита да помогнат в борбата с раковите заболявания.

Нарастването на относителния дял на хората с имунитет (поради поставяне на ваксина или прекарана инфекция) стеснява нишата, в която вирусът циркулира. Вирусът мутира, само когато се размножава. Затова е важно да ограничим разпространението му. Това призовават от Министерството на здравеопазването на страницата си във Facebook.

Епидемиолог с апел към COVID конспираторите: Да имат собствено мнение и да мислят свободно

Обичайните странични ефекти при поставяне на ваксина срещу COVID-19 са температура, умора, главоболие, подуване на лимфни възли и др. Те се срещат по-рядко и са по-слабо изразени при хора над 55-60 години.

В клиничните изпитвания при ваксините срещу COVID-19 са включени десетки хиляди доброволци, което е много повече в сравнение с проучванията при предишните ваксини. Колкото и дълго да протичат проучванията, няма как в тях да бъдат открити реакции, настъпващи по-рядко от 1 на 3000 и 1 на 5000 случая например. При всички медицински продукти нежеланите редки ефекти се появяват, когато продуктът влезе в реалния живот и стигне до огромен брой хора.