/ iStock/Getty Images
Поради многото въпроси по темата и различните гледни точки, които се появяват в публичното пространство от Здравното министерство публикуваха полезна информация с най-важното, което трябва да знаем преди и след ваксинация срещу COVID-19.

enlightenedПреди:

yes В общественото пространство освен достоверна, базирана на научни данни информация за ваксините срещу COVID-19, все по-често се разпространяват неверни твърдения като тези, че ваксините водят до безплодие, че с тях в човешкото тяло се поставя чип, че не са минали клинични изпитвания, че имат опасни странични ефекти и т.н. Основен канал за разпространение на т.нар. „фалшиви новини“ е интернет.

yes За да направите своя информиран избор, осведомете се от сигурни източници, каквито са Световната здравна организация, Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, УНИЦЕФ, Министерството на здравеопазването, регионалните здравни инспекции и т.н.

yes Ако се колебаете дали да се ваксинирате, с оглед здравословното Ви състояние, консултирайте се с Вашия личен или лекуващ лекар.

yes Споделете с медицинския специалист, който ще извърши ваксинацията, ако имате специфични здравословни проблеми.

След:

yes След ваксинация е препоръчително да останете 15 минути в близост до имунизационния пункт/ кабинета на общопрактикуващия лекар, където е приложена ваксината.

yes Не се притеснявайте от страничните реакции! Те са нормални и показват, че организмът Ви реагира на ваксината, като изгражда имунитет срещу заболяването.

yes Най-често проявяваните странични реакции след ваксинация са леки до умерени и отшумяват бързо. Такива са:

→ болка на мястото на убождане;

→ лека температура;

→ умора;

→ главоболие;

болки в мускулите или ставите.

yes Счита се, че имате изграден имунитет срещу COVID-19 две седмици след завършването на ваксинационния цикъл.

yes Гражданите със завършен ваксинационен курс получават цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация.