Екипът на Петканов е против промените в Конституцията
Екипът на Петканов е против промените в Конституцията / netinfo

Екипът на министъра на правосъдието Георги Петканов предупреди, че подготвяната четвърта поправка в Конституцията няма да осигури независимост на съдебната система.Политическият му кабинет настоя да се запази инспектората към Министерството на правосъдието.

Членовете на политическия кабинет на министър Петканов научили за четвъртата поправка в Конституцията едва след внасянето й в парламента.

Заместник-министър Сабрие Сапунджиева заяви, че идеята да се закрие инспектората на Министерството на правосъдието и да се създаде такъв към Висшия съдебен съвет, който да контролира дейността на магистратите, но да се избира от Народното събрание, няма да укрепи независимостта на съдебната система, а напротив – заедно с парламентарната квота на Висшия съдебен съвет ще създаде дисбаланс и превес на политическата власт над съдебната.

Сапунджиева посочи още едно противоречие – 11-те члена на Висшия съдебен съвет от парламентарната квота се избират с обикновено мнозинство, а 11-те инспектора с 4-годишен мандат ще се избират с квалифицирано. При това те ще са подчинени на Висшия съдебен съвет, и ще трябва да проверяват началниците си. Изискванията за избора им трябва да се регламентират в специален закон, което означава, че преди средата на следващата година този нов инспекторатът практически няма как да стане факт.

Заместниците на Петканов посочиха, че никъде в Европа няма такъв аналог и се притесняват, че това ще е поредният експеримент с българската съдебна система. Ексипът е особено смутен от намерението да се закрие инспектората към Министерството на правосъдието, и настоя той да се запази. Заместник министрите прогнозираха, че това ще създаде проблем и ще се наложи отново да се променя Конституцията. Те са задържали готовия вече нов Закон за съдебната власт до промените в Конституцията, за да могат да се нанесат произтичащите от него поправки.