Едва през 2039 година България ще развива иновационна икономика
Едва през 2039 година България ще развива иновационна икономика / Sofia Photo Agency

След тридесет и една години България ще започне да развива икономика, водена от иновациите. Това означава бизнесът да се конкурира на базата на нови и уникални продукти, а не само чрез цените, се прогнозира в анализ, посветен на специализацията на производствените сектори на европейския пазар и ролята на България като член на ЕС.

В анализа се използва теорията на американския икономист Майкъл Портър за етапите на икономическото развитие. От там става ясно, че българската икономика сега е в преходна фаза между т.нар "етап на развитие, обусловен от факторите на производство" и "етап на развитие, обусловен от ефективността". В тази фаза страната ще се намира до 2016 г. България е една от страните, извлекли най-голяма полза от глобалното насочване на капиталовите потоци на Изток. Прогнозата е, че след 10 години производството на стоки за междинно потребление ще продължи да има доминиращо влияние в България. Такива стоки са например рафинирани нефтени продукти, изделия от каучук и пластмаси.

В същото време ще нараства и делът на високо до среднотехнологични производства - като производство на агрегати за автомобилната индустрия, електрическо, оптично и транспортно оборудване.

България ще трябва да развие нови източници на конкурентно предимство, защото ниската цена на труда е източник на конкурентно предимство с преходен характер. Такъв източник на конкурентно предимство не може да бъде запазен при съществуването на страни като Китай и Индия, смята той. Това е и в противоречие с амбициите на нашата страна за достигане на доходите и стандарта на живот на държавите от Евросъюза.