Е. Костадинов: Ще останат съмнения, ако закрият комисията преди да отвори всички архиви на ДС
Е. Костадинов: Ще останат съмнения, ако закрият комисията преди да отвори всички архиви на ДС / снимка: БГНЕС
Е. Костадинов: Ще останат съмнения, ако закрият комисията преди да отвори всички архиви на ДС
68861
Е. Костадинов: Ще останат съмнения, ако закрият комисията преди да отвори всички архиви на ДС
  • Е. Костадинов: Ще останат съмнения, ако закрият комисията преди да отвори всички архиви на ДС

Ако се прекрати предсрочно дейността на комисията по досиетата - преди тя да е изпълнила функциите си по закон, в обществото винаги ще остане съмнение за прикрита информация. Това заяви в интервю за Дарик председателят на комисията Евтим Костадинов. Според него БСП няма да спечели от подобен ход, след като в 40-тото НС партията е била част от постигнатото съгласие за отварянето на досиетата. Евтим Костадинов не е искал срещи по темата с лидерите на левицата и на ДПС. Той призна, че за поредна година в бюджета са заложени по-малко средства за работата на комисията по досиетата, където вече е направено и 10-процентно съкращение на служителите.

Не от вчера - още от създаването на комисията по досиетата са опитите да се пречи на дейността й, напомни в ефира на Дарик нейният председател в коментар на намеците за закриването на комисията през последните седмици. Сега активното говорене за преустановяване на дейността на комисията на Евтим Костадинов му прилича на един от прийомите отпреди 1989 г. -„чрез благодарности в публичното пространство за добре свършена работа да се прекрати дейността на комисията". "Една от версиите е да се мисли в тази посока едва ли не "дайте с последни сили да не ги предоставим тази документи в тази комисия и да не излязат в публичното пространство като информация". Ако това се случи, винаги в публичното пространство ще стои въпросът "там нещо отново се прикри", коментира Евтим Костадинов.


Преди дни премиерът Орешарски коментира, че е „останал с впечатление, че Комисията по досиетата е отворила почти всички досиета - какво повече да отваря? А ако не е, да побърза и да си свърши работата". Председателят на комисията увери, че нейните служители нямат друго желание, освен да си свършат работата, а оттам нататък "да бъде волята" на законодателя. След като приключи със задачите си, комисията би могла да премине или към агенция "Архиви" или към Института за национална памет, или каквото реши Народното събрание, каза Костадинов. Той увери, че подчинените му приемат апела на премиера с чувство на национална отговорност, но изрази надежда, че призивът е чут и от другите ведомства - Националната разузнавателна служба, служба "Военна информация", Министерство на правосъдието, които имат отношение към предаването на архивите. Без тяхната воля да предадат архивите, ние не можем да изпълним задачата си или да носим цялата отговорност, обясни Костадинов.

От 2009 г. комисията води кореспонденция с трите институции, от които все още се чакат архивните документи. Евтим Костадинов напомни, че за разлика от България, където сме готови да закрием само след няколко години действащата комисия, аналогичната комисия в Германия чества тази година четвърт век, като паралелно там са в сила и лустрационни текстове, които ще действат до 2019 година. Във Федералната република даже дават пари и е създадена практика за възпроизвеждане на нарязаните и унищожени документи.

Сред предстоящите задачи на комисията е да извърши проверка на приватизаторите и на лицата, които са стояли зад приватизираните фирми по време на преход.