Дъжд, гръмотевици и градушка над София, буря и в Монтана
Дъжд, гръмотевици и градушка над София, буря и в Монтана / снимка: БГНЕС, архив

Силен дъжд, предшестван от гръмотевици, падна в столицата днес.

Понижението в температурите е минимално. В София градусите са около 25. Според прогнозата на синоптиците в БАН, времето ще се задържи без промяна и утре - сутринта ще е топло и слънчево, а следобед ще има валежи и прегърмяване.

Силният дъжд в София изпочупи клони на дървета на „Симеоновско шосе", което затрудни движението в района. В столичния квартал "Младост" няколко автомобила закъсаха в близо 15-сантиметровата вода, която заля булевард „Александър Малинов".

Макар дъждът и градушката да продължиха по-малко от половин час, те предизвикаха огромни задръствания в отделни части на София. До момента в полицията няма подадени сигнали за наводнени приземни помещения в столицата.

Тапа изнерви хиляди софиянци, попаднали в грандиозно задръстване, започващо от центъра и стигащо чак до Враня, предаде БГНЕС.

Повече от два часа движението по една от главните пътни артерии на столицата - булевард "Цариградско шосе" беше изключително затруднено и натоварено. Освен лошото време и дъждът, за образуването на дългата опашка от чакащи автомобили допринесоха и ремонтите по "Цариградско шосе".

В района около светофара на Горубляне двете платна бяха залети с вода. На мястото на инцидента пристигнаха веднага коли на Пожарна безопасност.

Заради наводнен участък в столицата се промени движението на два автобуса. От Столична община уточниха, че става въпрос за движението на автобусите по линия 8 и 14. Те ще се движат от моста при гара Искър, по ул. "Неделчо Бончев" и оттам по бул. "Христофор Колумб" и Искърско шосе двупосочно. Причината беше наводнен участък под ж.п моста.

Малко по-рано днес гръмотевична буря с градушка, с размерите на лешник, и силен вятър връхлетяха Монтана. За по-малко от час са паднали 29 литра на квадратен метър вода.

От пожарната съобщиха, че има сигнали за наводнени сгради в централната част на града. Прелели са няколко канала. Станало е наводнение в мазета на Областната администрация и на библиотеката в града.

Дъжд с гръмотевици валя и на други места в страната.