/ БГНЕС
Държавата с мерки срещу паралелния износ на лекарства
95663
Държавата с мерки срещу паралелния износ на лекарства
  • Държавата с мерки срещу паралелния износ на лекарства
Изпълнителната агенция по лекарствата ще забранява или ограничава износа на дадено лекарство от позитивния списък, когато в рамките на един месец търговецът на едро е отказал едновременно на пет различни аптеки у нас снабдяването с това лекарство - това предвиждат законодателни промени, с които се затяга контрола при паралелния износ на лекарства от списъка. Те бяха гласувани на днешното заседание на правителството. Здравният министър Кирил Ананиев обяви, че до четири месеца ще бъде създадена информационна система за наблюдение на лекарствата от позитивния списък
 
 Лекарствата у нас са най-добрите в Европа

През следващите месеци Агенцията по лекарствата трябва да подготви два списъка с лекарства - с медикаменти, за които временно ще се ограничава износът при установяване на недостиг, и с такива, за които търговците на едро са уведомили институцията за предстоящ износ. Ще заработи и система за наблюдение на лекарствата от позитивния списък, която ще следи движението от внасянето им в страната, през търговците на едро до аптеките, включително болничните, обясни министър Ананиев.
 
"Тези данни ще ги сравним с ресурса, който е изплатила НЗОК чрез реимбурсиране напълно или частично, и ще разберем къде се явява липсата на съответния лекарствен продукт, за да можем да проследим движението на тези лекарства, които са поискани за лечението на българските граждани, но не са използвани за тази цел и са отклонени за така наречения паралелен износ", каза Ананиев.

Откриха лекарства за милиони левове при акция за пране на пари

Даден търговец ще има право да изнася лекарства от позитивния списък, ако в рамките на пет дни при направено уведомление за предстоящ износ не получи забрана от Агенцията по лекарствата. Ако обаче търговец на едро наруши забраната за износ на дадено лекарство, държавата ще налага имуществена или парична санкция в размер на 25 000 лева за първо нарушение, а при повторно ще му се отнема лицензът за работа.