Две успешни трансплантации в Александровска болница
Две успешни трансплантации в Александровска болница / Sofia Photo Agency
Успешно приключиха двете бъбречни трансплантации в Александровска болница. Това казаха от Клиниката по урология, в която са извършени трансплантациите, съобщава БТА.

Двата бъбрека са експлантирани вчера от починала 40-годишна жена във Велико Търново. Единият бъбрек е трансплантиран на 24-годишния Захир Шакиров от село Сливо поле, Русенска област, който от две години се лекува чрез хемодиализа. Процентът на съвместимост между донора и реципиента е 78 на сто.

Вторият бъбрек е трансплантиран на 57-годишния Никола Николов от Ямбол. Той се лекува чрез хемодиализа от 2002 година. Съвместимостта между донора и реципиента е 70 на сто. Пациентите са в Клиниката по реанимация и се чувстват добре.

Двете трансплантации се извършиха едновременно от два екипа, които са ръководени от проф. Митко Цветков и проф. Петър Панчев, както и със съдействието на Тодор Захариев, съдов хирург от болница "Света Екатерина".

Предвидено е във вторник да бъде извършена бъбречна трансплантация от жив донор, при която съпруг дава бъбрек на жена си, каза проф. Цветков.