Два наши военни самолета "Спартан" отлетяха сутринта с помощ за Хърватия, един от тях ще направи втори курс
Два наши военни самолета "Спартан" отлетяха сутринта с помощ за Хърватия, един от тях ще направи втори курс / БТА
Два военно-транспортни самолета С-27J "Спартан" с екипажи от състава на Военновъздушните сили, излетяха в 8.00 ч. тази сутрин, 1 януари, за да превозят хуманитарна помощ от България за бедстващите след земетресенията в Хърватия. Това съобщиха от пресцентъра на министерството на отбраната. Да поздравят екипажите преди излитането на авиобаза "Враждебна" дойдоха началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и заместник-командирът на ВВС бригаден генерал Петьо Мирчев.

"Започваме годината с отговорна задача. Искам да честитя новата година на екипажите, да им пожелая успех и все така да изпълняват задачите", е казал адмирал Ефтимов. "Още в началото на пандемията военно-транспортната авиация беше първата, която реагира - за много кратко време бяха превозени курсантите, които бяха на обучение по "Еразъм" в различни страни", е припомнил началникът на отбраната.

"Нека да има изправни самолети, обучени пилоти и технически състав и да докажем, че обществото винаги може да разчита на Българската армия", е добавил адмирал Ефтимов.

Той е обяснил, че днес ще бъдат изпълнени общо три полета за превоз на хуманитарна помощ до Хърватия. След завръщането на двата самолета, единият ще бъде натоварен отново, за да извърши и транспортира и последната пратка.

Източник: БТА