Жителите на пострадалия от земетръса град Петриня намериха сили да украсят празнично местния парк
Жителите на пострадалия от земетръса град Петриня намериха сили да украсят празнично местния парк / БТА
България изпрати първия ТИР с минерална вода в помощ на пострадалите при земетресенията в Хърватия, съобщиха от Министерството на икономиката.

Министър Лъчезар Борисов присъства на изпращането на първия ТИР с минерална вода, който бе натоварен днес от складовете на Българския червен кръст /БЧК/ в село Лозен, и е предназначен за пострадалите от земетресенията в Хърватия. След Нова година ще бъдат изпратени още три ТИР-а с вода. По думите на министъра, в координация с БЧК, се осигуряват и легла и ел.радиатори за пострадалите.

Министърът е посочил, че вчера са проведени спешни заседания, координирани от вицепремиера Екатерина Захариева, заедно с БЧК. На молба за съдействие са се отзовали и от бизнеса - от Асоциацията за безалкохолни напитки и от транспортния бранш.

С Решение на Министерския съвет се отпускат и 100 000 евро финансова помощ за възстановяването на две емблематични сгради в Хърватия, които са разрушени след силното земетресение, и които са свързани с българската история, е припомнил министърът.