/ Правителствена информационна служба
България ще получи малко повече от 6,2 млрд. евро от инструмента за възстановяване и устойчивост, каза Томислав Дончев. Той отговори на питане на левицата относно изготвяне на национален план за оползотворяването на ресурси, предоставяни от Европейския съюз за преодоляване на здравните и икономически последици от коронакризата.

Вицепремиерът уточни, че планът, с който трябва да бъдат защитени тези средства, трябва да бъде представен пред Еврокомисията до 30 април. Имало обаче амбиция да не се чака последния момент и планът да е готов в края на тази или началото на другата година.

От думите му стана ясно, че страната ни вече има разработена концептуална рамка. 

"Всички министерства изготвят пакет от проекти. Достъпът до финансиране е условен и той зависи от качеството на направените предложения от самата държава членка. Към момента рамката от проектни предложение се свива, защото достъпът до финансиране е за около 12 млрд. лева, а 60-те проекта, които са събрани, са на обща стойност над 20 млрд.", обясни Томислав Дончев.

"Тези пари трябва да се инвестират в сфери, които наистина ще имат ефект, предвид основните амбиции на европейско ниво - възстановяване, развитие и реформи. Те не трябва да се разпиляват във всички възможни сектори, защото ще потънат като вода в пясък, без да произведат ефект. Трябва да говорим за реформи в енергетиката, енергийна ефективност, реиндустриализация, дигитализация в публичен и частен секор, инвестиции в здравната и образователната система, иновации в целия възможен спектър на темата", разясни вицепремиерът.