Откакто новината за преминаване на български граждани с лични карти през границата с Турция се появи в медиите, интересът на българските граждани към южната ни съседка започна да се увеличава все повече и повече. Документът за самоличност като тема успя да вземе превес над туризма и изгодните цени заради падането на стойността на турската лира. Докато това е без значение за едни – с двойно гражданство и червен паспорт, за други комбинацията от гореизброените, е перфектна възможност да отпътуват към Турция. Ето какво споделиха пред стажант на БТА.

Петя и Ангел Иванови са от Видин, а Турция е била мечтана дестинация за тях от години, не заради поевтиняването на лирата и изгодните цени, а заради културата, историята и природата на държавата, която успява да омае всеки турист.

“Когато чухме новината, бяхме изключително щастливи, защото нямаше да ни се наложи да задействаме процедури по вадене на червен паспорт. Това са едни спестени пари, които ние спокойно можем да оползотворим за разходки, в музеи или дори да дадем малко повече за път, за да видим повече от красотите на Турция. Никога не ни е вълнувал шопингът, както повечето наши съграждани. Защото дрехи и храна може да си набавим и от тук, но миналото и историята на такава държава, успява да те докосне веднъж и завинаги!”, казва Петя Иванова. 

Официално: Българите ще могат да влизат в Турция само с лична карта


Не обаче туризмът е бил винаги причината, която привлича интереса на българите. Айше Бекирова, студентка в София, разказва как цените в столицата и в мегаполиса на Турция - Истанбул, са сравнително 2,3 пъти по-ниски от тези в България. “Въпреки че притежавам червен паспорт още от малка,  за мене в пъти по-удобно е да използвам личната карта при преминаването ни през границата. При всяко мое посещение съм била на тръни да не си изгубя паспорта, а така личната карта е много по-компактна и удобна за носене дори в малка дамска чанта. Посещаваме Турция с родителите ми четири пъти годишно, за да си набавим стоки от първа необходимост: лекарства, храна и понякога гориво и дрехи. Всичко ни излиза много по-изгодно и спестяваме доста пари”, споделя Бекирова.

Има и трети, с двойно гражданство, като при тях мотивът е комбиниране на приятното с полезното: среща с роднини, пазаруване и посещение на туристически обекти. Ердал Изетов и съпругата му Арзу от Търговище имат двойно гражданство и използват това предимство. “Нас тази развръзка не ни развълнува. Новината е положителна за нашите съграждани, но за тези със статут като нашия, няма голямо отражение. Понеже притежаваме имот, това улеснява нашия престой в Турция. Уреждаме среща със семейства ни, провеждаме социални мероприятия, обикаляйки исторически и туристически обекти.  В края на посещението ни, предвид ниските и достъпни цени, завършваме с удовлетворяващ шопинг, както всяко българско семейство”- разказва семейството.

Българските граждани ще могат да влизат в Турция без задгранични паспорти, а само с лични карти, съобщи турският информационен сайт "Дикен" на 27 юли, позовавайки се на указ на президента Реджеп Тайип Ердоган, публикуван в броя от 27 юли на турския държавен вестник.

Според решението българите ще могат да влизат в Турция с лична карта в случаите на транзитно преминаване или туристически посещения до 90 дни в рамките на 180 дни. 

Мустафа Карадайъ се срещна с Ердоган


"Гражданите на Република България, които притежават лични карти, ще бъдат освободени от визи при транзитно преминаване или туристически посещения в Турция в срок до 90 дни в рамките на 180 дни", се посочва в указа на президента.

България е на пето място сред държавите, които изпращат най-голям брой посетители в Турция. През последната година в Турция се наблюдава засилен поток от български туристи, които пазаруват масово в Одрин на фона на спада на турската лира спрямо българския лев, посочват турски медии.
БТА