арест
арест / iStock
33-ма предполагаеми членове на джихадистката групировка "Ислямска държава" (ДАЕШ) са били задържани при антитерористични операции на турската полиция в три турски окръга, предаде в. "Хюриет дейли нюз".

Акциите са били извършени на 2 и 3 август от екипи на Дирекцията за борба срещу тероризма на полицията и от екипи на жандармерията в окръзите Истанбул, Анкара и Шанлъурфа.

Белгия няма да протестира присъдите на съучастниците в парижките атентати от 13 ноември


На 2 август жандармеристи са предприели операция в три квартала на южния град Шанлъурфа. Задържани са били трима души, заподозрени в доставки на муниции и оръжие на терористичната организация.

Междувременно полицията в Истанбул извърши акция, при която са били обискирани девет къщи в пет квартала в града за залавяне на лица, за които имало сведения, че ще се присъединят към бойните действия на ДАЕШ. Задържани са били 15 чуждестранни граждани.
При антитерористична операция в Анкара, извършена вчера, са били арестувани още 15 чуждестранни граждани по подозрение в членство в "Ислямска държава". 

През 2013 г. Турция бе една от първите страни, които включиха "Ислямска държава" в списъка си с терористични организации.
Оттогава страната е била мишена на групировката многократно, като са извършени най-малко 10 самоубийствени нападения, седем бомбени атаки и четири въоръжени нападения, отнели живота на най-малко 300 души и ранили стотици други.
БТА