Българските граждани ще могат да влизат в Турция без задгранични паспорти, а само с лични карти. Новината бе официално потвърдена от МВнР на България

С декрет на президента на Република Турция Реджеп Тайип Ердоган от 26.07.2022 г., обнародван в Държавен вестник от 27.07.2022 г., се въвежда възможността граждани, които притежават лични карти, издадени от Република България, да пътуват безвизово до Република Турция 90 дни в рамките на всеки 180-дневен период, с цел туризъм или транзит. Това се казва в официалното съобщение на ведомството. 

"Предстои да бъдат уточнени допълнителните указания за начина на преминаване на ГКПП с лични карти, издадени от Република България, както и конкретният срок за влизане в сила на новия режим на преминаване на границата за българските граждани", уточняват от МВнР.

По-рано през деня новината бе съобщена от турския информационен сайт "Дикен", позовавайки се на указ на президента Реджеп Тайип Ердоган, публикуван в днешния брой на турския държавен вестник.

Българите ще могат да влизат в Турция с лична карта в случаите на транзитно преминаване или туристически посещения до 90 дни в рамките на 180 дни, гласи оповестеното решение.


България е на пето място сред държавите, които изпращат най-голям брой посетители в Турция. През последната година в Турция се наблюдава засилен поток от български туристи, които пазаруват масово в Одрин на фона на спада на турската лира спрямо българския лев, посочват турски медии.
БТА