/ БГНЕС
Дете е в тежко състояние след инцидент в София
98632
Дете е в тежко състояние след инцидент в София
  • Дете е в тежко състояние след инцидент в София
13-годишно дете е в тежко състояние след инцидент в Университета по архитектура, строителство и геодезия в София. Момчето се е блъснало в стъклена врата, която разрязала ръката му. Детето се гонело със свои приятели след края на тренировка по баскетбол. Момчето е прието в "Пирогов", където е оперирано успешно.
 
Във  физкултурния салон на Университета по архитектура, строителство и геодезия в София тренира и детски баскетболен отбор. Едно от децата е 13-годишното момче, което посетило сутрешната тренировка в сряда. След нейния край децата започнали да си играят и да се гонят. Детето бутнало врата, а стъклото се счупило и порязало ръката му. Сигналът за инцидента е подаден в 11,25 ч., а линейката е пристигнала на шестата минута. Медиците заварили момчето в хеморагичен шок. Още на място са му били прелети две банки, тъй като е имало сериозно кръвотечение, допълни информацията пред Дарик Катя Сунгарска, говорител на столичния Център за спешна медицинска помощ. Детето е било прието в "Пирогов" с опасност за живота. В болницата му е направена операция, продължила часове. Интервенцията е успешна. Детето е със сериозна кръвозагуба и остава за активно наблюдение и лечение в Детската реанимация на Пирогов.
 
Треньорът на отбора Лъчезар Коцев разказа, че не е бил на ранната тренировка, но в залата е имало друг негов колега. Коцев допълни, че поддържа постоянна връзка с родителите на детето. Той посочи, че инцидентът не се е случил вътре в салона или по време на тренировка. "След края на тренировката детето е излизало през вратата. Бута вратата, но уцелва не металната част, а стъклото и се порязва", обясни треньорът.
 
Ректорът на университета проф. Иван Марков каза, че е бил информиран за инцидента от охраната. "Началникът на охраната ме информира, че деца, които официално си тренират при нас баскетбол, след тренировка се подгонили, едното затворило вратата на другото. Детето се ударило във стъклото на вратата, то се е счупило и го е порязало. За съжаление, по това, което имам както информация, тя никак не пълна, много лоша рана се е получила", каза Марков и пожела момчето бързо да се възстанови.