избора на Момчил Мавров за подуправител на НЗОК са нарушени два принципа. Първият - че не позволяваме да бъдат назначени на ключови места хора, които имат проблеми. Този човек има проблеми. Аз лично съм виждал сигнал от ДАНС към прокуратурата за това, че той е лобирал по начин, който изисква проверка от прокуратурата”. Това заяви премиерът Николай Денков във връзка с избора на проф. Момчил Мавров за подуправител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). 

"Назначаването на този човек на позиция, която разпределя над 8 млрд. лв. годишно е проблем. ГЕРБ и ДПС знаят това нещо. Още миналата седмица наредих точно този доклад да бъде изпратен до Росен Желязков", допълни Денков.

След близо три часа дебати: Избраха проф. Момчил Мавров за подуправител на НЗОК

"Второ, договорките с ГЕРБ винаги са били едни и същи - ние трябва да имаме съгласие хората, които се назначават, да бъдат приемливи и за двете страни, в смисъл, че няма проблеми от този тип. Но вчера абсолютно силово, със съдействието на "Възраждане", ГЕРБ и ДПС избраха този човек. Защо е важно това? - не само заради конкретните възможности за злоупотреби в Здравната каса, а и с това, че беше демонстриран начин за вземане на решения, който може да бъде изключително опасен, бих казал даже фатален за развитието на България, ако той бъде приложен в следващите седмици, когато ние очакваме гласуване по промени в Конституцията, избор на състав на Антикорупционната комисия, както и на регулаторите в България. Този начин на взимане на решения е абсолютно неприемлив", допълни премиерът.

По думите му от две седмици ГЕРБ бави приемането на правилата за избор на състав на Антикорупционната комисия, което е ключово в борбата с корупцията.

"Преди два дни имаше обаждане от ЕК, която поиска среща, за да попита защо се бавят тези правила. Така че нека кажа ясно: или ГЕРБ ще се върне обратно по пътя, по който тръгнахме с подготовката на законите, с изпълнението на Управленската програма, или ние през последните 2 седмици сме се отклонили в грешна посока", подчерта премиерът.

"Трябва да се върнем обратно в правилната посока. Ако това не стане, от това правителство няма смисъл. Правителство има, защото има парламент, но и обратното е вярно - този парламент го има, защото има правителство, което бута нещата в правилната посока. На една ръка от присъединяването в Шенген сме, но трябва да продължим да работим за българските граждани", каза още Денков.

Рунд пореден: Пеевски vs ПП и Денков – напрежението все повече ескалира (ОБЗОР)

На въпрос как ще коментира изказванията на председателят на ДПС Делян Пеевски по негов адрес, премиерът заяви, че няма да коментира "всички глупости, които се говорят в публичното пространство". 

Припомняме, че той е номинация на ПГ на ГЕРБ-СДС. "За" гласуваха 103 народни представители, а "против" бяха 83. Мандатът на подуправителя е до 30 ноември 2028 г.