Словесната престрелка между председателя на ДПС Делян Пеевски, от една страна, и ПП и премиера Николай Денков, от друга, се разраства. През последните дни Пеевски отправя остри критики към министър-председателя за това, че не се е справил с усложнената зимна обстановка в страната, която доведе до стотици места без ток, вода и топло. Дори предложи да заеме неговото място, "за да му покаже как се прави". Днес дойде позиция и от "Продължаваме промяната", които осъдиха критиките на председателя на ДПС към премиера Денков. 

"Премиерът Николай Денков не може сам да се защити, той има нужда от батковците му от ПП - Кирил Петков и Асен Василев, те го пазят. Нека достойно те да заемат премиерското място, защо са го пратили това немирно момченце да си играе с играчките в този кабинет", това заяви председателят на ПГ та ДПС Делян Пеевски в парламента днес пред медиите и допълни: "Денков не знае как да управлява, той си отива след 3 месеца, тази тема е приключена". 

По думите на Пеевски оценката за премиера са я дали хората, на фона на сложната снежна обстановка и все още населени места, които са без ток. 

"Това е пълен провал", допълни той. 

Делян Пеевски посочи, че от ДПС подкрепят много политики в парламента и благодарение на тях са се случили "много хубави неща последните 6 месеца".

"Иначе свалянето на Денков зависи само от ГЕРБ, те са в коалиция, ние подкрепяме просто политики, ние никога не сме подкрепяли Денков в цялост. Ние дадохме два гласа за избирането на това правителство, за да може да има евроатлантическо мнозинство в парламента и евроатлантическо правителство. А Денков просто е тема, която е приключена след 3 месеца, няма какво повече да дискутираме за този човек, той просто не се справи", каза още Пеевски. 

По-рано в позиция от "Продължаваме прояната" осъдиха остро критиките на председателя на парламентарната група на ДПС към премиера акад. Николай Денков, "както и неговата грешна самопреценка за ролята му в държавата."

„Не агресивният ПР и имитацията на сила, а поемане на отговорност за управлението извади държавата от порочния цикъл от неуспешни избори, даде и ясна програма и посока за работа, обърка и затрудни създаваните с години схеми на зависимости“, посочиха в позицията си от „Продължаваме промяната“.

От партията отбелязаха още, че продължават да изпълняват целите си въпреки всички предизвикателства.

В открито писмо до министър-председателя Николай Денков Делян Пеевски по-рано тази седмица заяви, че наблюдава управленска безпомощност за справяне с "климатично предизвикателство снеговалеж". По-късно в кулоарите на парламента Делян Пеевски каза, че целта на критиките му към премиера е той „да почне да си върши работата“. 

Междувременно напрежението от кулоарите се пренесе и в залата. Повод за скандал стана изборът за подуправител на Здравната каса. Точката влезе извънредно в днешния дневен ред, а процедурата за пръв път минава през парламента. Единствената номинация беше на Момчил Мавров, който бе избран за поста. Докато се водеха дебатите, на първите редове в залата Петков и Пеевски си разменяха реплики на висок тон. Скандалът привлече вниманието на всички в залата.

"Такива думи се чуха между Пеевски и Петков, че това не може да продължава като управление на държавата. Излезте отвън и се разберете като мъже. Не викай на мен, г-н Пеевски, виновникът се казва Бойко Борисов”, заяви Корнелия Нинова.

Последва 15-минутна почивка, по време на която Петков не обясни какво точно са си казали с Пеевски, но било свързано с избора на Момчил Мавров.

„Аз просто казах, че никога няма да гласувам за някого, на когото не вярвам. Когато става дума за здраве и живот, аз няма да направя компромис. Никога не съм бил човек, който разгласява частни разговори”, каза Кирил Петков.