Десет деца получиха алергичен шок, а някои от тях и изгаряния заради препарати за дезинфекция в училище.

Инцидентът е станал в петък в 85-о училище в София. Последваха сигнали от притеснени родители. Отговорните институции започнаха спешни проверки, съобщава NOVA.

Близо 146 хиляди малки ученици се върнаха в класните стаи

Когато в петък сутринта влиза в класната стая, 8-годишният Валентин забелязва, че нещо не е наред. „По чиновете имаше нещо мазно. Беше нещо като лепило, смесено с олио. След това аз, без да искам, си пипнах очите”, разказа ученикът. Състоянието на момчето започнало да се влошава. „Усещах болка, все едно някой ме дере”, обясни то. 

Майката на Валентин - Миглена Димитрова, получила обаждане от учител. „Каза ми да дойда и да си го взема, защото нямало смисъл да се мъчи. Когато погледнах въпросните очички - беше потресаващо. За много кратко време разви подуване, отток на очите, а зачервяването продължи да се обостря”, обясни тя.  

„Отидохме в ИСУЛ, където докторът чак се хвана за главата. На другия ден ми беше по-възпалено. Малко не можех да виждам. Отидохме в „Пирогов” и пак докторът се хвана за главата. Биха ми инжекция”, добави Валентин.

Родители протестираха за незабавното връщане на децата в училище (ВИДЕО/СНИМКИ

Днес детето продължава да има болки, но е по-добре. Състоянието на останалите пострадали също се подобрява.

„Предполагам, че проблемът е в нашия персонал, който прави дезинфекцията. Извършвам проверка дали се дължи на завишена концентрация на дезинфекционния разтвор”, обясни директорът на 85-о училище Диана Аларгова.  

Връщат и големите ученици в клас, ако училищата осигурят тестове

В училището днес влязоха и от районната администрация. „Искрено съжаляваме. В момента тече проверка”, посочи зам.-кметът на Район Кремиковци Ирена Стамболиева.

В писмена позиция до NOVA от Образователното министерство посочват, че нямат задължение да контролират как се извършва дезинфекцията в училище, а само осигуряват средства за закупуване на дезинфектанти. Това било задача на РЗИ. От там също са назначили проверка.

„Извърших извънреден инструктаж на персонала и припомняне на всички правила”, каза още директорът на училището.