Да се замразят проектите с руско участие искат от ДСБ
Да се замразят проектите с руско участие искат от ДСБ / netinfo

Правителството да замрази всички проекти с руско участие като АЕЦ „Белене” и нефтопровода Бургас–Александруполис до изясняването на стратегическите планове на Москва – за това настояха в декларация Демократи за силна България по повод изказването на руския президент Владимир Путин по време на годишната конференция по въпросите на сигурността в Мюнхен.

Според тъмносините на форума Путин е заплашил, че разполага с нападателни, стратигически оръжия, чрез които възнамерява да възобнови надпреварата във въоръжаването, характерна за най-опасните периоди от студената война.

Лидерът на ДСБ Иван Костов призова президента Георги Първанов да даде недвусмислена оценка на изявлението на руския президент, да свика спешно Консултативния съвет за национална сигурност, на който да се формира национална позиция за отношенията между България и Русия, НАТО и Русия и Европейския съюз и Русия.

Според тъмносините кабинетът трябва да предложи проект на общ политически отговор на Алианса и Евросъюза на конфронтационните тези и намерения, изложени от руския президент.

Демократи за силна България ще предложат проект на обща декларация на Народното събрание във връзка със „засилващата се агресивност на Русия”.