/ БГНЕС
Прокуратурата дари общо 131 хил. лева на спешната болница "Пирогов", където са и най-тежките случаи на пациенти с коронавирус.

"Главният прокурор Иван Гешев дари на болницата ни 10 000 лева лични средства", съобщи директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов за DarikNews.

Прокурорите от страната са предоставили средствата безвъзмездно, без условия за какво да бъдат предназначени. Те ще се използват за консумативи, тестове и всички други нужди на лечебното заведение.

В момента в "Пирогов" се лекуват 11 болни с коронавирус, а сред тях и четиримата в най-тежко състояние, които са интубирани, уточни директорът на болницата, който благодари на всички дарители за съпричастността и помощта.

Прокурори, следователи и съдебни служители даряват над 150 000 лв. за борбата с коронавируса

Още преди ден стана ясно, че прокурори, следователи и съдебни служители са дарили над 150 хил. лв. в подкрепа на лекарите, медицинските специалисти и доброволците от лечебните заведения, ангажирани с борбата срещу разпространението на новия коронавирус COVID-19 у нас.

Сумата бе събрана за по-малко от три дни, след призива на ръководството на Прокуратурата на Република България за подкрепа на дарителските кампании на УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов“, болница „Александровска“ и „За героите в бяло“ на Българския лекарски съюз.

По-голямата част от дарените средства са от полагащия се фонд СБКО на магистратите и съдебните служители. В тази връзка прокурорите и служителите от Софийската районна прокуратура са приели решение за даряването на сумата от 50 000 лв., от Софийската градска прокуратура на сумата от 60 000 лв., от Специализираната прокуратура на сумата от  13 000 лв. и от Апелативна прокуратура – София на сумата от 8250 лв.

Акцията не се отнася само за столичните болници. Прокурорите и служителите от Районната прокуратура в Бургас са взели решение да дарят сумата от 19 076 лв. от фонд СБКО на УМБАЛ - Бургас.

Лични средства в размер на 2550 лв. дариха 10 магистрати и 17 съдебни служители от Военно-окръжна прокуратура – Сливен за нуждите на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ в града.

440 лева лични средства за „Н.И.Пирогов“ са дарени от Районна прокуратура – Гоце Делчев. Лични средства за болницата в гр. Разлог са дарени от магистратите и служителите от Районната прокуратура в града.

На много места в страната продължават дарителските кампании, с които магистратите и съдебните служители ще подпомогнат местните болнични заведения.

В тази връзка ПРБ апелира за подкрепа и на работещите в МБАЛ „Д-р Стамен Илиев“ в гр. Монтана, които имат спешна необходимост от закупуването на поне три броя респиратора, подвижен рентген и друга скъпоструваща апаратура, необходима за лечение на болните от коронавирус.

 Дарителската сметка на МБАЛ „Д-р Стамен Илиев“ АД – гр. Монтана е:

 IBAN:  BG60UBBS80021087907140

 BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за COVID-19