/ iStock/Getty Images
Прокурори, следователи и съдебни служители са дарили над 150 000 лв. в подкрепа на лекарите, медицинските специалисти и доброволците от лечебните заведения, ангажирани с борбата срещу разпространението на новия коронавирус COVID-19 у нас. Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Сумата е събрана за по-малко от три дни, след призива на ръководството на Прокуратурата на Република България (ПРБ) за подкрепа на дарителските кампании на УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов“, болница „Александровска“ и „За героите в бяло“ на Българския лекарски съюз.
 
По-голямата част от дарените средства са от полагащия се фонд СБКО на магистратите и съдебните служители. В тази връзка прокурорите и служителите от Софийската районна прокуратура са приели решение за даряването на сумата от 50 000 лв., от Софийската градска прокуратура на сумата от 60 000 лв., от Специализираната прокуратура на сумата от 13 000 лв. и от Апелативна прокуратура – София на сумата от 8250 лв.

Премиерът и министрите даряват по 1000 лева от заплатите си на семейства в нужда


Прокурорите и служителите от Районната прокуратура в Бургас са взели решение да дарят сумата от 19 076 лв. от фонд СБКО на УМБАЛ - Бургас.
 
Лични средства в размер на 2550 лв. са дарили 10 магистрати и 17 съдебни служители от Военно-окръжна прокуратура – Сливен за нуждите на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ в града. 440 лева лични средства за „Н.И.Пирогов“ са дарени от Районна прокуратура – Гоце Делчев. Лични средства за болницата в гр. Разлог са дарени от магистратите и служителите от Районната прокуратура в града.
 
На много места в страната продължават дарителските кампании, с които магистратите и съдебните служители ще подпомогнат местните болнични заведения.

Дарители събраха 222 000 лева за 8 часа за респиратори (ВИДЕО)
 
В тази връзка ПРБ апелира за подкрепа и на работещите в МБАЛ „Д-р Стамен Илиев“ в гр. Монтана, които имат спешна необходимост от закупуването на поне три броя респиратора, подвижен рентген и друга скъпоструваща апаратура, необходима за лечение на болните от коронавирус.
 
Дарителската сметка на МБАЛ „Д-р Стамен Илиев“ АД – гр. Монтана е:
 
IBAN:  BG60UBBS80021087907140
 
BIC: UBBSBGSF
 
Основание: Дарение за COVID-19

 
Ръководството на ПРБ изразява благодарност към всички магистрати и служители от цялата страна, които са направили и лични дарения по предоставените банкови сметки на болничните заведения.

Прокуратурата изразява своята подкрепа за инициативата на представителите на местната власт по набирането на доброволци, като изразява своята признателност към готовността на всички, заявили желание да се включат в дейностите, свързани в борбата с разпространението на коронавируса.