Църквата поиска ограничение на приема на бежанци
Църквата поиска ограничение на приема на бежанци / Sofia Photo Agency, архив
Църквата поиска ограничение на приема на бежанци
91407
Църквата поиска ограничение на приема на бежанци
  • Църквата поиска ограничение на приема на бежанци

Българската православна църква определи вълната от бежанци, търсещи убежище в Европа, като нашествие и призова правителството да постави най-остро и категорично въпроса за отстраняването на причините, довели до мигрантския поток.

В извънредно обръщение, публикувано на сайта на Светия Синод, Църквата ни подчертава, че правителство в никакъв случай не трябва да допуска в България повече бежанци. От Синода изтъкват, че бежанската вълна поставя въпроси за стабилността и съществуването на българската държава, както и за това в каква духовна среда ще пребивава православният български народ ако този поток продължи до степен, в която да бъде разместен съществуващият етнически баланс на територията на нашата страна.

Прокуратурата: 400 мигранти са задържани за безредиците в лагера в Харманли

Една година, след като Църквата открито призова правителството да не допуска повече бежанци в България, днес от Синода подчертават, че през последните месеци сме свидетели на вълна от прииждащи хора от разорените от война страни на Близкия изток и Северна Африка, която придобива всички белези на нашествие. Изразявайки готовност да помага с каквото може на бежанците, които вече са попаднали на територията на нашата страна, и да не ги дели по вяра и народност, Църквата ни категорично заявява „повече не" и се аргументира с твърдението, че не е редно православният български народ да плаща за този проблем с цената на изчезването ни като държава.

Синодът призовава правителството ако то е правителство на християнска държава, на всички форуми и във всички международни организации, в които участва, да постави най-остро и категорично въпроса за отстраняването на причините, довели до масовото прокуждане на милиони хора от родните им земи. От правителството се иска още да постави въпроса дали е налице религиозно прочистване на тези територии от християнството и как това се вписва в повелите за междуетническа и междурелигиозна толерантност.

В заключение в обръщението се посочва, че е добре бежанците, които евентуално бъдат приети по квота, да са такива, които биха се чувствали добре сред нас и, за които грижата, полагана за тях от една православна християнска общност, не би представлявала морален или друг проблем. Защото, ако те биха имали проблем да приемат подкрепа от християнска общност, то това ще означава, че християнската общност в бъдеще би имала по-голям проблем, отколкото в момента подозираме, категорични са от Синода.